Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Daň z príjmov 2011: Na priznanie a zaplatenie zostáva už len týždeň

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA - Nakoľko 31. marec, tradičný posledný deň odovzdávania daňových priznaní, pripadol na sobotu, získali sme na túto povinnosť o dva dni viac. Návaly na poštách a úradoch však napriek tomu očakávajú.

Daňové priznanie je povinné pre fyzické osoby, ktoré síce mali v roku 2011 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, ale plynuli od zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane. Takisto, ak išlo o príjmy zo zahraničných zdrojov.

Urobiť daňové priznanie treba aj v prípade, ak zamestnávateľ nemohol z príjmov zraziť preddavok alebo daňovník zamestnávateľa nepožiadal o ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, prípadne ak o zúčtovanie požiadal, ale v stanovenom termíne nepredložil potrebné doklady na jeho vykonanie.

Naopak, daňové priznanie nie je povinný podať daňovník, ak má len príjmy zo závislej činnosti alebo príjmy, z ktorých bola daň vybraná zrážkou a rozhodne sa ich nezahrnúť do úhrnu príjmov, pričom z nich zrazenú daň vyrovná v podávanom daňovom priznaní ako preddavok na daň. Daňové priznanie takisto nie je povinné, ak má daňovník len príjmy, ktoré sú od dane oslobodené alebo nepresahujú sumu 1779,65 eura. "Aj taký daňovník, ktorý síce túto sumu nedosiahol, ale vykázal stratu, je povinný podať daňové priznanie," upozorňuje Beáta Uhrínová z Finančného riaditeľstva (FR) SR.

Ako upozorňuje FR SR, daňovníci nemajú podávať daňové priznania k dani z príjmov za účelom vrátenia dane, ktorá bola zrazená z úrokov na vkladných knižkách a z peňažných prostriedkov na bežných účtoch, a to v prípade, že tento príjem nepresiahol 1779,69 eura. Podľa nového pravidla totiž túto zrazenú daň nemožno považovať za preddavok, ktorý si môže daňovník odpočítať od dane v daňovom priznaní.

Nepoužívajte staré tlačivá

Pre daňovníkov, ktorí dosiahli zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, je určený formulár daňového priznania typu A. Fyzické osoby, ktoré dosiahli príjmy zo závislej činnosti, príjmy z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu či príjmy z kapitálového majetku a ostatné príjmy, je určený formulár typu B.

Súčasťou týchto tlačív na podávanie daňových priznaní, ktoré vydalo Ministerstvo financií (MF) SR, je aj potvrdenie o podaní daňového priznania a poučenie na jeho vyplnenie. "Tak ako v minulom roku, aj v tomto roku sú presne dané šarže týchto daňových priznaní. Upozorňujeme daňové subjekty, aby pri podávaní daňových priznaní nepoužívali staré tlačivá," podčiarkla Uhrínová. Tlačivá sú verejnosti dostupné aj na internetovej stránke riaditeľstva.

Daňové priznania k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2011 majú predpísané prílohy, ktoré sú ich povinnou súčasťou. K daňovému priznaniu typu A musíte priložiť všetky kópie dokladov, ktoré preukazujú výšku príjmov zo závislej činnosti. Ak si v tomto type daňového priznania uplatňujete daňový bonus, tak ste povinný preukázať napríklad rodný list dieťaťa, potvrdenie školy o jeho štúdiu alebo potvrdenie územného úradu o poberaní prídavku na vyživované dieťa.

K priznaniu typu A sa takisto povinne predkladá kópia ročného zúčtovania preddavkov na daň na rok 2011, ak bolo vykonané. Obsahovať musí aj údaj o vyrovnaní daňového preplatku, nedoplatku alebo daňového bonusu.

Daň z príjmov 2011:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Pri daňovom priznaní typu B platia tie isté prílohy, pričom navyše predkladáte aj kópiu zmluvy o združení. To však len v prípade, že ste boli podľa Občianskeho zákonníka členom určitého združenia.
Ak si vediete účtovníctvo v jednoduchom účtovníctve, musíte predložiť výkaz o príjmoch a výdavkoch a výkaz o majetku a záväzkoch. V prípade, že účtujete v podvojnom účtovníctve, priložíte k daňovému priznaniu aj súvahu, výkaz ziskov a strát a poznámky. Bez účtovných výkazov podáva priznanie daňovník, ktorý uplatňoval výdavky percentom z príjmov, alebo viedol daňovú evidenciu.

Fax, či mail? Papier!

Daňové priznanie podávate príslušnému daňovému úradu, podľa miesta svojho trvalého pobytu, alebo miesta, kde sa obvykle zdržiavate. Ak však nie je možné takto určiť miestnu príslušnosť, miestom na podávanie priznaní je Daňový úrad Bratislava.

Nemusíte sa osobne vybrať na daňový úrad, priznanie sa dá poslať aj poštou, faxom alebo elektronicky. "V prípade, ak je daňové priznanie poslané faxom alebo mailom, tak musí do piatich dní svojmu správcovi dane doručiť toto daňové priznanie v papierovej podobe. Inak sa na toto podanie bude pozerať ako keby nebolo podané," vysvetlila Beáta Uhrínová.

V rámci elektronickej komunikácie môžu daňové subjekty doručiť priznanie elektronicky so zaručeným elektronickým podpisom (ZEP), alebo prostredníctvom dohody so správcom dane. Aj pri tejto dohode je však potrebné do piatich dní od podania predložiť krycie listy, ktoré si daňovník vygeneruje v rámci aplikácie elektronického podania daňového priznania.

Priznania je takisto možné podať v rámci novej aplikácie FR, ktorú je možné stiahnuť na internetovej stránke riaditeľstva. Ide o nový spôsob bezplatnej elektronickej komunikácie so správcom dane. V tomto prípade je však potrebné, aby si daňový subjekt vybavil elektronický identifikátor prostredníctvom žiadosti, ktorú si vygeneruje na svojom počítači. Následne je potrebné overiť svoju totožnosť na ľubovoľnom daňovom úrade. Takisto je nevyhnutné, aby si daňovník vytlačil a podpísal dohodu medzi ním a príslušným daňovým úradom.

Daň z príjmov 2011:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Kvôli reforme cestovať nemusíte

Svojho správcu nájdete presne tam, kde s ním komunikovali aj pred reformou daňových úradov. "Daňové priznania môžete podávať aj na pobočkách a kontaktných miestach. To znamená, že Zvolenčan nebude cestovať na Daňový úrad Banská Bystrica, ale podá daňové priznanie na Daňovom úrade Banská Bystrica – pobočka Zvolen," priblížila Gabriela Dianová z komunikačného oddelenia Finančného riaditeľstva (FR) SR. Ako podotkla, možno sa tak vyhnúť situáciám, kedy sa na veľkých daňových úradoch budú tvoriť dlhé rady, pričom na pobočkách a kontaktných miestach, kde budú pracovníci pripravení prebrať priznania, nebudú mať nakoniec čo prevziať.

Otvorené dlhšie

Na daňových úradoch, ich pobočkách a kontaktných miestach po celom Slovensku aj tento rok posledný týždeň pred podávaním daňových priznaní predĺžia úradné hodiny. "Dosť ľudí si to zasa nechalo na poslednú chvíľu," pripustila Dianová.

Daňové úrady budú každý deň otvorené od 8.00 h, pričom od pondelka do stredy sa úradné hodiny predĺžia do 17.00 h. Vo štvrtok a v piatok budú otvorené do 18.00 h. Posledný deň, 2. apríla, budú všetky daňové úrady po celom Slovensku otvorené do 19.00 h.
Aj Slovenská pošta vyjde v ústrety, 2. apríla 2012 predlžuje svoje hodiny pre verejnosť na 101 poštách v rámci Slovenska. Na jedinej  "nonstop" pošte na Tomášikovej ulici v Bratislave (Pošta Bratislava 3), sa budú dať podať daňové priznania až do polnoci. Okrem tejto, budú ešte v hlavnom meste predĺžené otváracie hodiny aj na ďalších štyroch poštách. V Trnave budú otvorené dlhšie tri pošty a v Košiciach sedem pôšt. V Trenčíne a Žiline budú predĺžené otváracie hodiny na jednej pošte.

Odložte si povinnosť o tri prípadne aj šesť mesiacov

"Treba napísať oznámenie na daňový úrad, v ktorom je potrebné uviesť lehotu, do ktorej si daňový subjekt odkladá podanie daňového priznania, a tým aj zaplatenie dane," informovala Beáta Uhrínová.   Odklad o tri kalendárne mesiace je možný ak ste za rok 2011 mali príjmy len zo zdrojov na území Slovenskej republiky. V prípade ak máte aj alebo len zahraničné príjmy, môžete požiadať o posunutie lehoty o pol roka. Oznámenie pre odklad podania daňového priznania nemá predpísanú formu. Vzor oznámenia možno nájsť na internetovej stránke riaditeľstva.

Ak chcete venovať 2 % z dane neziskovým prganizáciám, musíte tak urobiť najneskôr do 30. apríla 2012. Podmienkou pre poukázanie 2 % zo zaplatenej dane z príjmov je podanie daňového priznania do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia. V prípade odkladu daňového priznania sa s touto lehotou predlžuje aj lehota na poukázanie podielu zaplatenej dane.

Daň z príjmov 2011:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Najčastejšie chyby, vyvarujte sa im


Medzi najčastejšie chyby pri vypĺňaní daňového priznania k dani z príjmu, je neuvedenie daňového identifikačného čísla (DIČ), respektíve rodného čísla pri fyzických osobách. Tieto identifikátory treba totiž vpísať do všetkých listov tlačiva.

Často sa zabúda aj na označenie, o aký typ daňového priznania ide - o riadne, opravné alebo dodatočné daňové priznanie. Ak je priznanie opravné, musí byť podané do riadnej lehoty pre podanie daňového priznania. Na pôvodné priznanie sa tak vôbec neprihliada. Dodatočné daňové priznanie je také, ktoré je podané už po riadnom termíne, pričom z neho vzniká aj sankcia.

Pri chýbajúcom podpise vyzve správca dane na odstránenie nedostatku v určitej lehote. V prípade, že chybu napravíte v tomto termíne, na daňové priznanie sa prihliada ako na správne podané. Treba dbať aj na čitateľnosť písma. Ak nie je dodržaná predpísaná forma písma, dokument tak nie je čitateľný pre skenovacie zariadenie. Stáva sa aj, že daňové priznanie je podané na neštandardnom tlačive, čo opäť komplikuje skenovací proces.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu