Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slováci dodržiavajú zákaz klietkového chovu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí producenti vajec dodržiavajú od prvého januára zákaz chovu sliepok v holých klietkach a predávajú vajcia len od sliepok z obohatených chovov. Uviedol to riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) Jozef Bíreš.

Inšpektori chovateľov sliepok a producentov vajec pravidelne kontrolujú, slovenskí chovatelia už presťahovali všetky nosnice z holých do obohatených klietok.

"V obohatených klietkach pribudol nosniciam priestor ako jedna zápalková škatuľka, hniezdny box a malé bidlo. Sliepky v obohatených klietkach však naďalej nemôžu mávať krídlami, hrabať a zobať potravu zo zeme, sedieť v kŕdli na bidle, a najmä – voľne sa pohybovať," tvrdí predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová. Číslo tri v kóde na vajci po novom znamená, že vajce pochádza od sliepok z legálnych obohatených klietok. "Problémom je však to, že európske krajiny ako Poľsko, Španielsko, Taliansko alebo Maďarsko naďalej chovajú sliepky v holých klietkach, pretože sa na zákaz včas nepripravili," uviedla Dugovičová. Tieto krajiny boli podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša povinné vydať zoznam, ktoré vajcia z ich produkcie pochádzajú z obohatených a ktoré z holých klietok. "Podľa tohto zoznamu vedia inšpektori vajcia skontrolovať a nevyhovujúce alebo tie, ktoré sú inak označené, vracajú späť z prevádzok producentom," dodal Bíreš. "Ak však chceme sliepkam naozaj pomôcť, mali by sme kupovať vajcia od sliepok z neklietkových chovov s označením nula, jedna a dva," uzavrela Dugovičová.

Od prvého januára platí v Európskej únii zákaz chovu sliepok v holých klietkach a predaj vajec z týchto chovov. Znamená to, že chovatelia museli nosnice presťahovať z holých klietok do bio chovov, do chovov s voľným výbehom, podstielkových chovov a klietok s bidlom - obohatených klietok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu