Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strach z ďalšej plynovej krízy na Slovensku: Rusi nám stopli dodávky plynu!

BRATISLAVA - Ruská federácia vo štvrtok Slovensku zastavila dodávky plynu v objeme 30 %. Podľa našich informácií to má byť zajtra už polovica. Hrozí tak podobná kríza, akú sme zažili za vlády Roberta Fica pred troma rokmi, keď museli odstaviť výrobu viaceré podniky ako PSA Peugeot Citroën či košický U. S. Steel.

Dôvodom však tentoraz nemajú byť ekonomické záujmy, ale počasie. Ak budú mrazy trvať dlhodobo, môže to znamenať výrazný zásah do slovenskej ekonomiky. K celej veci bude musieť zrejme zasadnúť krízový štáb.

Úplné zastavenie plynu SPP nepripúšťa. "Dôrazne popierame takéto tvrdenia. Dodávky pokračujú," povedal hovorca Peter Bednár z SPP. Obmedzenie dodávok v objeme 30 % však nepoprel. Domácnosti, rovnako ani malé a veľké podniky by v súčasnosti nemali mať problémy s dodávkami plynu. "Obmedzenie dodávok v súčasnosti nepredstavuje ohrozenie bezpečnosti dodávok plynu pre zákazníkov SPP," dodal.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že situáciu monitoruje. Energetická bezpečnosť na Slovensku je podľa neho zabezpečená v maximálne možnej miere oproti roku 2009. "V prípade potreby vieme čerpať nielen z kapacít podzemných zásobníkov plynu, ale zabezpečiť dodávky plynu reverzným tokom z rakúskeho Baumgartenu ako aj z Českej republiky. Minister hospodárstva Juraj Miškov v decembri minulého roka zvolal pravidelné pracovné stretnutie k pripravenosti plynárenskej siete a dodávok plynu na vykurovaciu sezónu. Na tomto stretnutí spoločnosti, ktoré prevádzkujú plynárenskú infraštruktúru na Slovensku (zásobníky plynu, prepravnú sieť, distribučnú sieť), informovali o svojej pripravenosti na zimnú sezónu a o spôsobe zabezpečenia štandardu bezpečnosti dodávok plynu. Teda aj toto posledné stretnutie potvrdilo dostatočné zabezpečenie dodávok plynu a dostatočnú energetickú bezpečnosť Slovenska," píše sa v stanovisku.

Plynová kríza zo začiatku roka 2009 zasiahla viaceré európske krajiny, keď ruský Gazprom znížil dodávky plynu na tretinu. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo približne dva týždne. Viaceré veľké podniky museli prerušiť alebo obmedziť svoju výrobu. Vtedajší minister Ľubomír Jahnátek priznal krízový stav. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre Európsku úniu. Až 80 percent ruského plynu sa do Európy dostáva cez Ukrajinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu