Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SPP zažaluje štát: Za 5-percentné zníženie plynu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podá do mesiaca žalobu na štát za to, že mu v marci prikázal zlacniť plyn o viac ako päť percent. Krátko po parlamentných voľbách o tom rozhodlo vedenie firmy s podporou členov predstavenstva nominovaných stranou SaS. Konštatuje to denník Pravda, ktorý sa pritom odvoláva na záznam z rokovania predstavenstva.

"SPP analyzoval rozhodnutie (Rady pre reguláciu) a pripravil ďalšie kroky v záujme ochrany práv spoločnosti," informoval podľa denníka na zasadnutí generálny riaditeľ SPP Jean-Jacques Ciazynski. Nominanti zahraničných spoluvlastníkov v predstavenstve GdF Suez a E.ON Ruhrgas spolu so zástupcami štátu mali následne schváliť podanie žaloby do 14. mája.

SPP ani regulačný úrad tieto informácie nekomentovali. Cena zemného plynu pre domácnosti sa v roku 2012 mala podľa rozhodnutia Rady pre reguláciu v priemere znížiť o 5,24 %. "Ak by štát súd prehral, SPP by si zmarené tržby mohol nárokovať od ľudí či štátu späť," dodáva denník. Prečo žalobu podporili aj zástupcovia štátu podľa neho nie je jasné. Hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurkovič konštatoval, že súčasne vedenie rezortu nemá v tomto prípade možnosť zastaviť alebo ovplyvniť vzniknutú situáciu a kroky SPP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu