Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bojíte sa o svoje peniaze: Na čo si dať pozor, aby vás neokradli podvodníci!

Najriskantnejšie sú výbery hotovosti Zobraziť galériu (4)
Najriskantnejšie sú výbery hotovosti

BRATISLAVA – Sú tak vynaliezaví, že im môžete naletieť kdekoľvek. Na platobnú kartu si treba dávať väčší pozor ako na kožená peňaženku napakovanú hotovosťou. Ale hlavne, digitálneho zlodeja asi nikdy vo svojej blízkosti neuvidíte.

O výhodách platobnej karty sa v digitálnej dobe rozpisovať veľký význam nemá. Kto ešte nepochopil jej prednosti, už asi na veky zostane pri minciach a bankovkách. Stačí krátka rekapitulácia. Berú ju takmer všade, nákupy sú bez poplatkov doma aj v zahraničí a pekne z pohodlia domova si viete sledovať svoje mesačné výdavky.

Tie staršie, s magnetickým prúžkom, nahrádzajú modernejšie doplnené čipom, z ktorých sa údaje kradnú ťažšie. Zatiaľ. Najčastejšie sa zlodeji sústreďujú na hotovosť a keď ju nemáte, idete si po ňu do najbližšieho bankomatu. Predtým, ako pristúpite k výberu, dajte si pozor na pár detailov, ktoré vám veľa času nezaberú a zachrániť môžu veľa.

Hotovosť z bankomatov
Všetky bankomaty vyzerajú viac menej rovnako. Všímajte si, či náhodou nezbadáte niečo, čo tam nepatrí. Alebo či prístroj nenesie známky poškodenia. Najčastejšie sa zlodeji pokúšajú bankovky odchytiť ešte kým sú vo výdajnej štrbine. Rôzne lepiace pásky chytia bankovky tak, aby si ich už bankomat nevedel vtiahnuť naspäť a ani zákazník ich nedostal do rúk. Sofistikovanejšie riešenie je malá nenápadná počítačová kamera niekde v blízkosti, ktorá zachytí PIN pri zadávaní číselnej kombinácie. Aj keď je v blízkosti odpadkový kôš na potvrdenia, ktoré bankomat na požiadanie vytlačí, odborníci odporúčajú takéto doklady radšej vziať so sebou. Netreba zbytočne upozorňovať, aký je zostatok na účte.
Aj keď sa to nezdá, ale bankomaty v halách a iných priestoroch bánk sú tiež lákadlom pre zlodejov dát. Dostanete sa k nik iba cez dvere, ktoré sa otvárajú platobnou kartou. Snímač magnetického pásika na dverách mohol tiež prejsť nežiadanou modifikáciou zlodejov.
Pred tým, ako začnete zadávať PIN kód, overte si, či je klávesnica originálna, kovová. Stalo sa, že na ňu zlodeji nalepili citlivú fóliu, z ktorej neskôr spoľahlivo odčítali zadný PIN.

Bojíte sa o svoje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Platba cez internet

Na podvodné webové stránky už aj na Slovensku doplatilo množstvo ľudí. Medzi poslednými napríklad zákazníci stránky topsales.sk. Za elektroniku zaplatili najmenej 30.000 eur, nikdy im však neprišla. Firma sídli na adrese v Trenčíne. Tamojšia polícia tvrdí, že len fiktívne.

Jedným z najlepších ukazovateľov bezpečnosti internetového obchodu je jeho história alebo osobné referencie. Ak totiž obchod pôsobí na trhu niekoľko rokov a počet jeho objednávok neustále rastie, dá sa predpokladať, že zákazníci sú s ním spokojní.

"No a keď si ľudia pri takomto internetovom obchode pozrú informácie na web stránke, väčšinou zistia, že sú zrozumiteľné, úplné a presné. Tiež keď zodvihnú telefón a zavolajú na kontaktné číslo, dostanú jasné odpovede na otázky," opísal výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC) Jozef Dvorský. Neznamená to však, že len elektronické obchody, ktoré pôsobia na trhu roky, sú seriózne. Aj novovzniknuté môžu byť také. Podľa Dvorského by si však mali ľudia pri výbere obchodu overiť napríklad čo najviac informácií o prevádzkovateľovi. Teda čím všetkým sa firma zaoberá. Tiež skontrolovať kontaktné údaje. "Ak obchodník nemá na stránke uvedenú telefónnu linku ani e-mailovú adresu, neriskujte a nenakupujte," upozornil Dvorský. Ak totiž ľudia nie sú spokojní s odpoveďami a ústretovosťou obchodníka už teraz, pri riešení skutočného problému to zrejme lepšie nebude.

"Ani chýbajúce fotografie jednotlivých druhov tovarov nie sú určite dobrým znamením," dodal. Oplatí sa podľa neho napríklad navštíviť nejaký server so sťažnosťami a skúsenosťami zákazníkov a overiť si, či sa ľudia na tento internetový obchod nesťažujú viac ako na iné obchody. Dobré je tiež skontrolovať možnosť stornovania objednávky či možnosti ceny dopravy tovaru. "Pokiaľ je to možné, lepšie je uprednostňovať internetové obchody registrované na Slovensku, ktoré sa riadia slovenskou legislatívou," dodal Dvorský.
Ľuďom, ktorí sa rozhodnú nakupovať výrobky či služby cez internetový obchod, môže napomôcť pri zisťovaní bezpečnosti predávajúceho certifikát. Vydáva ho Slovenská asociácia pre elektronický obchod (SAEC) a funguje na báze dobrovoľnosti. Pravidlá sú vytvorené na základe platného zákona a v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady pre elektronický obchod. "V prípade, že internetový obchod spĺňa požadované kritériá, je mu vydaný certifikát s lehotou platnosti jeden rok," dodal Dvorský. Medzi hodnotenými kritériami je napríklad posudzovanie poskytovania informácií o dodávateľovi, tiež o tovare alebo službe či záručné podmienky a reklamácie alebo ochrana osobných údajov spotrebiteľa.  "Certifikát zároveň predstavuje dobrovoľný záväzok internetového obchodníka dodržiavať certifikačné pravidlá, k čomu sa týmto spôsobom prihlásil a zaviazal," doplnil Dvorský. Hodnotené kritériá a tiež obchody s certifikátmi si môžu ľudia pozrieť na internetovej stránke bezpecnynakup.sk.

Ak ste už na webe niečo nakúpili, majte prehľad o svojich zrealizovaných obchodoch. Odložte si číslo tranzakcie, zaplatenú sumu, čas platby a pod.

Bojíte sa o svoje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: mockingwords.blogspot.com)


Oblbovanie cez telefón

Najjednoduchší spôsob ako sa dostať k dôverným informáciám je už roky rovnaký. Zneužíva dôveru. Hlas v telefóne presvedčivo tvrdí, že je zástupcom banky, či inej spoločnosti, ktorá iba kontroluje správnosť údajov, ale v prvom rade sa podozrivo pýtajú na expiráciu karty, meno, atď. Iný typ telefonátov sú gratulácie k výhram. K tomu aby práve vám ako šťastnému výhercovi odovzdali vymyslený darček potrebujú informácie ktoré by ste v inom prípade nikomu neprezradili. Pred uvedením do omylu si treba dávať pozor aj pri elektronickej korešpondencii, kedy vás môže osloviť akože banka s fingovanou stránkou do ktorej nič netušiac zadáte svoje údaje o ktoré sa zlodeji zaujímajú. Nezabúdajte že aj pri tranzakciách cez telefón si nikomu PIN nehovorí, svoju číselnú kombináciu pre autentifikáciu zadávate cez klávesy telefónu.


Bojíte sa o svoje
Zobraziť galériu (4)


Zahraničné skúsenosti

Aj zahraničí sa môže stať, že vás majú za hlupáka. Najčastejším prípadom je, že vám platbu stiahnu z karty dvakrát, alebo že potvrdíte inú sumu ak v skutočnosti máte zaplatiť. Nikdy nedávajte kartu z ruky, napríklad v drahších reštauráciách. V zahraničí sa oplatí mať pri sebe aj hotovosť, pretože mnohé menšie prevádzky vám ponúknu zľavu za to, že ste svoje peniaze nenechali v najbližšom nadnárodnom reťazci. Sú ale aj také krajiny, kde platíte o 5 % viac za nákup kartou. Ozajstný problém môže nastať pri strate a krádeži karty. Vtedy je dôležité volať na zákaznícke číslo a čo najskôr ju dať zablokovať. Zvyčajne má banka na to vyhradenú špeciálnu linku dostupnú aj zo zahraničia. Banky dokážu vydať aj duplikát, ktorý nahradí embosovanú kartu, ale len na krátke limitované obdobie.

SMS pohyby
Ak trpíte paranojou, ste až chorobne podozrievaví, radšej si otvorte účty dva. Jeden s nižšou sumou, ktorý ak napadnú, tak neprídete o všetky úspory. V opačnom prípade vám určite stačí aktivovať si jednoduchú službu. Každý pohyb na účte posiela krátku textovku na váš mobil. Dá sa tak predísť mnohým nedorozumeniam, keď vás bude predavač presviedčať, že platba neprešla, alebo si iba jednoducho skontrolujete koľko z vášho účtu skutočne stiahli. Rovnako rýchlo sa dozviete, či vám niekto nelegálne siahol na peniaze, alebo či neplatili vašou kartou aj keď ju máte stále pri sebe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu