Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zverejňovanie súdnych rozhodnutí môže odhaliť pokútnikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Advokáti sa v poslednom období čoraz častejšie v praxi stretávajú s fyzickými osobami a obchodnými spoločnosťami, ktoré poskytujú právne služby bez toho, že by na to mali oprávnenie.

Slovenská advokátska komora (SAK) preto privítala zverejňovanie súdnych rozhodnutí, ktoré tieto osoby, takzvaných pokútnikov môže odhaliť.

"Súdne registre môžu napomôcť k zvýšeniu transparentnosti a vyčistiť neoprávnených zástupcov, ktorí často nekvalifikovane zastupujú klientov," povedal predseda SAK Tomáš Borec. Nekvalifikovaní právni zástupcovia sa podľa SAK venujú najmä zakladaniu spoločností, prípravám zmlúv na vklad do katastra nehnuteľností, ale aj opakovaným zastupovaním pred súdmi.

SAK upozorňuje, že na poskytovanie právnych služieb majú výhradné právo advokáti, ktorí pri výkone svojho povolania dodržiavajú štandardy advokátskeho povolania a sú povinne poistení pre prípad, že by spôsobili škodu. Za svoje služby zároveň ručia celým majetkom.

Fyzické osoby a obchodné spoločnosti, ktoré poskytujú právne služby bez oprávnenia sa podľa SAK môžu dopustiť trestného činu neoprávneného podnikania.

Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje viac ako 4700 advokátov a 1700  advokátskych koncipientov. Informovala riaditeľka publikačného a mediálneho odboru SAK Nadežda Ondrišová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu