Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záhumenský zostane vo funkcii, na Simona dajú trestné oznámenie

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico

BRATISLAVA - Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Marián Záhumenský (Smer-SD) zostane vo funkcii aj napriek sporným dotáciám pre firmu, v ktorej je akcionárom. Vyplýva to z vyjadrení premiéra Roberta Fica.

Predseda vlády argumentoval stanoviskom komisárky EÚ pre pôdohospodárstvo Mariann Fischerovej-Boelovej. Odvolanie štátneho tajomníka požadovala hlavne opozičná Strana maďarskej koalície.

"Je tu jasné stanovisko, neporušili sa žiadne pravidlá," povedal Fico na mimoriadnej tlačovej konferencii. Odpoveď komisárky podľa neho potvrdila, že postup vedenia rezortu bol v súlade s európskou legislatívou o poskytovaní priamych platieb.
Fico podá trestné oznámenie na Simona

Premiér a predseda Smer-SD Robert Fico nebude žiadať odvolanie štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva Mariána Záhumenského. Na dnešnej mimoriadnej tlačovej besede uviedol, že bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon údajne zneužil právomoc verejného činiteľa a ešte dnes podajú na neho trestné oznámenie.

K tomuto záveru dospel Fico po tom, čo dostal vo štvrtok večer rozhodnutie od komisárky EK pre pôdohospodárstvo Mariann Fischer-Boelovej. Tá v ňom konštatovala, že rezort pôdohospodárstva v prideľovaní dotácií pre pestovateľov tabaku postupoval v súlade s pravidlami Európskej únie.

Ako premiér na tlačovej besede vysvetlil, spoločnosť Agrocontract Mikuláš mala v roku 2004 pridelenú kvótu okolo 20 000 kg, na ktorú dostávala dotáciu. V roku 2005 kúpila kvótu na ďalších 65 000 kg tabaku, na ktorú mala tiež dostávať dotáciu. Spolu teda mala kvótu na presne 86 220 kg. "V tom čase nebol Záhumenský ani štátny tajomník ani poslanec, ani nemal žiadnu funkciu v štátnom aparáte," spresnil Fico. Dňa 27. marca 2006 nadobudlo účinnosť usmernenie ministra pôdohospodárstva, podľa ktorého každá spoločnosť, ktorá nakúpila kvóty na výrobu tabaku v roku 2005 prevodom od inej spoločnosti, nedostane na takúto ďalšiu kvótu priame platby. "Pán Záhumenský neskôr požiadal o poskytnutie výkladu tohto usmernenia. Zaujímavé je, že list s odpoveďou z ministerstva pôdohospodárstva, ktorý potvrdzoval nárok Agrocontractu Mikuláš na priame platby vo výške 86 220 kg, nikdy nebol odoslaný. Môžeme len hádať, prečo," konštatoval premiér.

Exminister Simon podľa neho porušil pravidlá prideľovania dotácií. "Simon s vysokou pravdepodobnosťou zneužil právomoc verejného činiteľa, pretože nepriznal priame platby tam, kde mali byť," tvrdí predseda vlády.

"Táto kauza pre mňa v tomto okamihu skončila," vyhlásil Fico. Odmieta tvrdenie, že Záhumenský je v konflikte záujmov. "Keby bol v konflikte, konal by som. Nie je to konflikt. Mne nestojí povesť tejto vlády za Mariána Záhumenského. Ak by som bol len trošku presvedčený, že Záhumenský niečo urobil, čo má poškodzovať meno vlády, tak za tri sekundy ho pošlem preč. Ale neobetujem schopných ľudí len preto, že si SMK niečo vymyslí," vyhlásil premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu