Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najvyšší stupeň výstrahy: Smeruje k nám orkán, v Lomnici spadol strom na päť áut

Výstraha SHMÚ Zobraziť galériu (8)
Výstraha SHMÚ

BRATISLAVA - Vietor na hrebeňoch hôr stredného a severného Slovenska môže dnes krátkodobo v nárazoch dosahovať silu až do 140 km/h (40 m/s). Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a znamená vysokú pravdepodobnosť spôsobenia škôd.

Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý tvrdí, že uvedená sila vetra zodpovedá výstrahe najvyššieho tretieho stupňa. Tento jav sa týka regiónov Horehronie, Liptov, Turiec a Spiš a môže potrvať až do večerných hodín. V nižšie položených miestach posledných troch regiónov by vietor nemal presiahnuť rýchlosť 23 m/s. Zvýšená sila vetra sa očakáva v priebehu dnešného dňa aj v regiónoch Orava, Kysuce, na severozápade, severovýchode a krajnom východe Slovenska. Vietor tu môže miestami v rôznych časoch dosahovať silu zodpovedajúcu výstrahe druhého stupňa (25 až 35 m/s).

V regiónoch Záhorie, Podunajská nížina, horné Ponitrie, stredné Pohronie a Šariš by sila vetra nemala v priebehu dnešného dňa prekročiť rýchlosť 23 m/s. Aj táto rýchlosť však predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstraha 3. stupňa - Výskyt nebezpečného javu je v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý. Predpokladaná intenzita nebezpečného javu je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predpokladá sa, že spôsobí veľké škody a ohrozí ľudské životy. Tento jav predstavuje všeobecné ohrozenie ľudských aktivít.

Najvyšší stupeň výstrahy: Smeruje
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk)

18:37 Doprava viazne aj vo Švajčiarsku

Zo susedného Švajčiarska hlásili vážne narušenie harmonogramu leteckej i železničnej dopravy, ako aj problémy na cestách. Na letisku v Zürichu zrušili plánované lety do Amsterdamu, Londýna i juhofrancúzskeho Nice, celkove sa toto opatrenie dotklo viac ako stovky letov. Aj tie linky, ktoré odlietajú alebo pristávajú, však majú meškanie v dĺžke 30-60 minút. Ďalší vývoj situácie si nikto netrúfa predpovedať. Preventívne sa však odbavená batožina zabezpečuje osobitne dôsledne, podobne ako sa kontroluje zabezpečenie menších odstavených súkromných lietadiel. V prípade nutnosti sa ráta s ďalšími opatreniami.Narušená bola aj prevádzka letiska v Ženeve,  plynulosť železničnej dopravy a lodná preprava na švajčiarskych jazerách.

18:10 V Maďarsku kvôli počasiu zahynul jeden záchranár

Zmena počasia sa dnes podpísala pod celý rad dopravných nehôd na cestných komunikáciách v Maďarsku, pri ktorých zomrelo niekoľko ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) v Budapešti. Podľa ORFK zahynul pri zrážke dvoch vozidiel dôchodca z Tatabánye. O život prišiel aj záchranár v Székesfehérvári, ktorého vodič nechal bez pomoci a z miesta nehody ušiel. Ťažké zranenia utrpeli okrem iných aj 26-ročný mladík a 16-ročný školák, ktorých na zastávke autobusu vo Felcsúte v župe Fejér zachytilo menšie nákladné vozidlo.

17:25 V T. Lomnici spadol strom na päť áut

Popradskí hasiči dnes popoludní zasahovali na viacerých miestach v okrese Poprad, kde silný vietor spôsobil problémy. Medzi Ždiarom a Bachledovou dolinou spadol na cestu strom. Našťastie nedošlo k žiadnym škodám ani ublíženiu na zdraví. Horšie dopadli majitelia piatich áut v Tatranskej Lomnici. Pri Grandhoteli Praha spadol na zaparkované autá strom. K zraneniu osôb našťastie nedošlo, informoval SITA riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Situácia v regióne sa podľa Ondreja Šprocha môže ešte zdramatizovať, keďže stále platí výstraha pred silným vetrom.

17:00 Pred parlamentom spadol vianočný strom


Silný vietor vyčíňal už aj v Bratislave. Kvôli bezpečnosti údržba parlamentu prezieravo stiahla vlajky pred budovou Národnej rady na Námestí Alexandra Dubčeka. V poobedňajších hodinách však nárazy vetra neustál niekoľkometrový vianočný strom, ktorý sa zlomil a zrútil sa na zem.


Skladanie vlajok


16:55 Silný vietor by sa nemal vyskytovať na juhu stredného a východného Slovenska. Meteorológovia však upozorňujú na zvýšenú hydrologickú aktivitu v okrese Michalovce. V sobotu (17.12.) od 1.00 h až do 18.00 h by sa mohla zvyšovať hladina tokov. "Vzhľadom na nasýtenosť povodí a očakávaný trvalý dážď u nás a v západnej časti Ukrajiny je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," vysvetľuje SHMÚ.

16:50 Francúzko bez elektriny, Nemecko odkladá futbalové zápasy

600 tisíc domácnosti vo Francúzsku je bez elektriny, informoval denník Bild.de. V Nemecku zatvárajú vianočné trhy vo viacerých mestách, kvôli sneženiu a silnému dažďu sa odkladajú aj futbalové zápasy.

 

16:39 Počasie komplikuje veľkú časť dopravy v ČR

Na cestných komunikáciách sa tvoria snehové záveje. Hasiči a cestári musia odstraňovať vyvrátené stromy. Vlaky premávajú s meškaním, na niektorých tratiach je prevádzka prerušená. Najhoršia je situácia na trati Praha-Plzeň-Cheb. Pri Mariánskych Lázňach sa totiž železničiari musia vyrovnávať nielen s nánosmi snehu, ale aj poškodením trakčného vedenia. Mimo prevádzky je celý úsek trate medzi Planou a Chebom. Vlaky i rýchliky tu nahradzujú až do odstránenia problémov autobusy. Vážne problémy majú však železničiari aj na trati Praha-Brno. Kvôli dopravným nehodám a ďalším ťažkostiam museli dočasne uzavrieť aj diaľnicu D1, po uzavretí už sprejazdnili prihraničný diaľničný úsek D8.

 

16:36 Na Chopku namerali až 137 km/h!

Pred dvoma hodinami namerali na Chopku vietor s rýchlosťou 137 km/h, informovala o tom facebooková stránka SHMÚ. V diskusiách viacerí upozorňovali, že na horách a hlavne vo Vysokých Tatrách to "vyzerá hrozivo".
 

V Česku namerali vietor s rýchlosťou 133 km/h

Kombináciu snehu a silného nárazového vetra už od obeda zažívajú aj v Česku. Najvážnejšia situácia je momentálne na horách na severozápade krajiny. Na Labskej Boude namerali 133 km/h, Lysé hoře 126 km/h a Šeráku 130 km/h. Orkán by mal svoju silu dokazovať celú noc. Počas soboty sa podľa meteorológov zmení na silnú víchricu. V Česku zatiaľ nehlásia zranených. Kolabuje však doprava  kvôli padajúcim stromom. Niektoré železničné trate sú zastavené kvôli popadaným stromom.

 

V Nemecku sa vykoľajil vlak a vietor dosiahol rýchlosť 180 km/h

Orkán komplikuje situáciu predovšetkým na juhu Nemecka, kde sa vykoľajil vlak po tom, čo vrazil do vyvráteného stromu. Vietor na hrebeňoch hôr dosiahol až 180 km/h. Meteorológovia tu varujú pred prudkým dažďom a snehovou víchricou. Množstvo popadaných stromov blokuje cesty na viacerých miestach. Letisko v Saarbruckene uzavreli. Orkán však neprináša len zlé správy. Deti v Južnom Hessensku sa tešia, zrušili im poobedňajšie vyučovanie.

Orkán Joachim pustoší Európu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

 

Vo Švajčiarku rušia lety, Slovenka uviazla na letisku!

Víchrica sa z Francúzska presunula hlbšie do vnútrozemia, kde zasiahla aj celé územie Švajčiarska. Letisko v Berne zrušilo viacero letov spoločnosti Swiss Air, ktoré smerovali do Frankfurtu, Norimbergu, Brém, rovnako aj Londýna, Paríža a Milána. Slovenka Martina Slažanská nás informovala o situácii priamo z letiska. Ľudí, ktorí chcú letieť v rámci Švajčiarska vraj posielajú domov. "Presúvajú lety, ale panika tu nevládne. Ľudia sa neustále chodia pýtať personálu na situáciu. Švajčiari sú super, pravidelne nás informujú o stave počasia a letov. Ľudia sú zmierení," povedala pre Topky.

Zrušené lety na bernskom letisku (foto: Martina Slažanská)

Na letisku vo švajčiarskom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: tip čitateľa, Martina Slažanská)

 

Orkán vo Francúzsku sa podpísal pod ekologickú haváriu

Severozápadné Francúzsko v noci na piatok zasiahla prudká víchrica, ktorá spôsobila rozsiahle výpadky v dodávkach elektriny, narušila železničnú dopravu a má taktiež podiel na ekologickej havárii pri bretónskom pobreží, kde uniká do mora palivo z poškodenej lode. Napriek dramatickej situácii zatiaľ v oblasti nezaznamenali žiadne vážnejšie zranenia alebo materiálne škody.

Orkán Joachim udrel na pevninu ešte vo štvrtok večer, pričom najvyššia rýchlosť vetra dosahovala vyše 130 kilometrov za hodinu a na atlantickom pobreží zaznamenali až sedemmetrové vlny. Neďaleko prímorského strediska Erdeven nabehla na plytčinu nákladná loď prepravujúca 220 ton paliva, ktoré z poškodeného trupu začalo unikať do okolia. Devätnásťčlennú posádku evakuovali pomocou vrtuľníka a pohotovostné sily sa teraz snažia palivo prečerpať do iného plavidla.

Vyčíňanie orkánu a víchrice v Nemecku

Orkán Joachim 1


Orkán na francúzskom pobreží
Orkán Joachim 2

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu