Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Galko: Prieskum vo VOS potvrdil legálnosť odpočúvaní

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA – Poslanecký prieskum vo Vojenskom obrannom spravodajstve (VOS) podľa exministra obrany Ľubomíra Galka potvrdil, že pri odpočúvaní sa postupovalo podľa zákona.

„Nenašlo sa žiadne porušenie zákona, odrazu aj pán (Martin) Fedor zmenil rétoriku, už nehovorí o zneužití moci porušením zákona, ale hovorí o probléme úniku informácií,“ povedal dnes novinárom v parlamente na margo výstupov z prieskumu.

Galko odmieta tvrdenie premiérky a zastupujúcej ministerky obrany Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), že odpočúvania neviedli k trestným oznámeniam. „Bola pred časom odhalená skupina podnikateľov, ktorá parazitovala na ministerstve obrany a niektorí z nich už boli aj odsúdení,“ vyhlásil.

Slová Radičovej, že za posledné dni ušetrila na nákupoch vo VOS 800-tisíc eur, Galko nechcel bez hlbšej znalosti faktov komentovať. „Zajtra ma pustite do SIS, za ktorú zodpovedá Iveta Radičová, ja zastavím operácie a nákupy a ušetrím milióny eur a o ich nezmyselnosti budem tvrdiť to isté,“ poznamenal.

Na margo údajnej systémovej zmeny, ktorá podľa premiérky v minulosti umožnila únik informácií, Galko povedal, že nevie, o čom je reč. „Neexistuje, aby ste, obrazne povedané, prišli s disketou na VOS a skopírovali odtiaľ údaje,“ poznamenal. Riziko úniku informácií sa však podľa neho zvýšilo najmä po dnešnom poslaneckom prieskume.

„Informácie budú unikať od poslancov, ktorí dnes boli oboznámení so všetkými podrobnosťami nasadenia ITP a v takomto prípade nepomôžu žiadne previerky, žiadne bezpečnostné systémy ani nič iné,“ obáva sa. Radičovej tiež Galko vyčítal tvrdenie, že nemožno vypátrať človeka, pre ktorého z VOS v minulosti unikali informácie. „Dostala podozrivého na striebornej tácke. Mňa by zaujímalo, aký má dôvod kryť ho,“ povedal novinárom.

Radičová dnes podľa neho po prieskume hovorila 30 minút a pritom nič nevysvetlila, a vôbec „povedala A, zabudla dodať B“. Výstup z prieskumu možno podľa Galka zhrnúť do slov „hľadali sme, nenašli sme, ale budeme skúšať ďalej“. Napriek tomu sa bývalý minister kontrol neobáva. „Nech vyšetrujú, aspoň sa preukáže, že všetko bolo v súlade so zákonom,“ podčiarkol.

Poslanci národnej rady boli dnes na poslaneckom prieskume na ministerstve obrany. Kontrolovali činnosť Vojenského obranného spravodajstva. Podľa predsedu parlamentného branno-bezpečnostného výboru Martina Fedora nový riaditeľ VOS dnes umožnil nebývalú otvorenosť parlamentnému výboru. Po skončení prieskumu v rezorte obrany chcú poslanci skontrolovať aj ministerstvo vnútra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu