Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemocnice budú musieť peniaze na oddlžovanie vrátiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Peniaze, ktoré dostali slovenské nemocnice v rámci oddlžovania pred v súčasnosti už zastavenou transformáciou na akciové spoločnosti, budú musieť vrátiť.

Ako dnes oznámil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), vzhľadom na to, že sa zastavila transformácia, mohlo by byť oddlžovanie zo strany Európskej únie považované za nepovolenú štátnu pomoc, a preto treba tieto prostriedky preklasifikovať na návratnú finančnú výpomoc, teda na pôžičku. Na splácanie svojich dlhov dostali nemocnice 306 miliónov eur, vyplatenie necelých 50 miliónov eur Mikloš zastavil.

Poukázal, že z analýz rezortov zdravotníctva a financií vyplynulo, že oddlžovanie by v prípade transformácie nebolo považované za nepovolenú štátnu pomoc. "Teraz to však štátna pomoc zjavne bude, čo inými slovami znamená, že aby sme sa vyhli dôsledkom, pokutám a vracaniu týchto prostriedkov, bude nevyhnutné preklasifikovať ich na pôžičku a de facto nedôjde k oddlženiu, len sa zmenia veritelia. Veriteľom bude štát, keďže túto pôžičku poskytol a teda nedôjde k ani oddlženiu, pretože ďalej budú zdravotnícke zariadenia mať záväzky, len ich budú mať voči štátu," povedal.

Zastavenie transformácie Mikloš označil za veľmi zlé rozhodnutie, pretože to podľa jeho slov znamená pokračovanie neefektívneho hospodárenia nemocníc a zadlžovania. V tom sa zhoduje aj s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom, rozdielny názor však majú na zastavenie vyplatenia zvyšných peňazí z oddlženia. Šéf rezortu zdravotníctva vo štvrtok (10.11.) vyhlásil, že peniaze sa musia vyplatiť na základe uznesenia Národnej rady SR, nad ktorou nie je žiadny minister ani ministerstvo. Podľa Mikloša sa však Uhliarik "hlboko mýli", keď tvrdí, že uznesenie porušuje, keďže to hovorí o oddlžení transformujúcich sa nemocníc.

Štát vyčlenil na oddlžovanie štátnych zdravotníckych zariadení pred ich transformáciou na akciové spoločnosti 350 miliónov eur zo štátnych aktív. Vláda zároveň zdravotníckym zariadeniam, ktoré sa oddlžovali za bývalej vlády formou návratnej finančnej výpožičky, odpustila túto pôžičku. Štátne aktíva sa tak znížili o ďalších 128,3 milióna eur. Štátne zdravotnícke zariadenia sa na akciové spoločnosti mali pôvodne transformovať do konca tohto roku, v odôvodnených prípadoch môže byť polročný odklad.

Nemocnice sa už v minulosti oddlžovali dvakrát, prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj kabinet Roberta Fica, nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré mali pôvodne do 15 rokov vrátiť, v rámci oddlžovania sa im však tento dlh odpustil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu