Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Humennom sa šafárilo, poslanci nechcú vrátiť odmeny

Humenská radnica Zobraziť galériu (4)
Humenská radnica (Zdroj: Ond)

HUMENNÉ – Kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) potvrdili, že v mestskej pokladni sa v uplynulom volebnom období šafárilo. Primátorka Jana Vaľová, mestský úrad a časť súčasných poslancov žiadajú, aby ex-primátor Vladimír Kostilník, aj ostatní protizákonne odmenení, vrátili do posledného centu všetko, čo im podľa NKÚ nepatrí. Také jednoduché to však určite nebude.

Krátko po zvolení do funkcie humenská primátorka Jana Vaľová vyhlásila, že má podozrenie z neoprávneného vyplácania odmien svojmu predchodcovi Vladimírovi Kostilníkovi, jeho zástupkyni aj poslancom mesta. Na zastupiteľstve informovala, že radnica má písomné dôkazy o protizákonnom a opakovanom vyplácaní z mestských peňazí. Jej slová teraz už potvrdili aj kontrolóri NKÚ. Vo zverejnenej správe sú definované tri desiatky konkrétnych výhrad. Okrem iného sa konštatuje, že: mesto pri stanovení odmeny primátorovi nepostupovalo v súlade so zákonom...“   

V prípade bývalého primátora išlo o takmer 11 tisíc eur neoprávnene vyplatených odmeny, jeho zástupkyňa dostala vyše päť a pol tisíc eur a poslancom sa ušlo celkovo takmer desať a pol tisíc eur. Celkovo ide o vyše 27 tisíc eur, ktoré mali byť vyplatené v rozpore so zákonom.

Primátorka Jana Vaľová, ktorá bola v minulom volebnom období mestskou poslankyňou, a časť nami oslovených poslancov sú rozhodnutí odmeny vrátiť. Druhá časť poslancov argumentuje, že odmeny im schválila väčšina, nikto vtedy nemal výhrady a preto nevidia dôvod, prečo by mali  teraz odmeny za vykonanú poslaneckú prácu vrátiť.

Chceli sme požiadať o vyjadrenie k tejto záležitosti ex-primátora Vladimíra Kostilníka, ktorý je v súčasnosti poslancov VÚC Prešov. Pretože mobil celé predpoludnie nedvíhal, chceli sme ho o stanovisko požiadať mailom. Na prekvapenie, aj po vyše dvoch rokoch od konania komunálnych volieb, stále uvádza vo svojej vizitke mailovú adresu na humenskej radnici. Ani jeho bývalá zástupkyňa Mária Cehelská, nemala mobil zapnutý. Časť Humenčanov je presvedčená, že na humenskej radnici podniknú všetky zákonné kroky, aby  neoprávnené vyplatené odmeny získali späť. Primátorka Jana Vaľová: „správu s výsledkami  NKÚ predložím na najbližšom rokovaní zastupiteľstva. Ako sa k riešeniu tohto problému postavia naši poslanci? To som zvedavá nielen ja, ale určite aj mnohí Humenčania. Tak ešte niekoľko dní počkajme. Urobím však všetko, aby sme dostali tieto peniaze späť do pokladne.“

V oblasti verejného obstarávania bolo zistené, že mesto postupovalo v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. V jednom prípade v súťažných podkladoch boli predložené doklady k cenovej ponuke neočíslované poradovou číslicou a nepodpísané uchádzačom resp. uchádzačom poverenou osobou. Boli doložené iba neoverené fotokópie dokladov, čím kontrolovaný subjekt nepostupoval v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. V druhom prípade výzva na predloženie cenovej ponuky obsahovala predpokladanú hodnotu zákazky vrátane DPH, čo nebolo v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.

Kontrolóri NKÚ skontrolovali aj 119 dodávateľských faktúr za vyše 255 tisíc eur. Aj tam našli pochybenia. Zistili, že v dvoch prípadoch v sume 23 225,62 eur kontrolovaný subjekt nevykonal opravu účtovného dokladu v súlade so zákonom o účtovníctve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu