Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

O kultúre bude rozhodovať exprokurátor: V životopise ju má iba ako hobby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - O desaťtisícoch eur pre Bratislavské kultúrne a informačné stredisko bude rozhodovať človek, ktorý s kultúrou nemá takmer žiadne skúsenosti. Výber právnika a podnikateľa Tomáša Szaba je predmetom kritiky aj z iného dôvodu - vybrali ho za zatvorenými dverami.

BKIS pomáha v hlavnom meste organizovať kutúrne podujatia - teda koncerty, výstavy, divadelné predstavenia, či športové podujatia. Venuje sa i propagácii Bratislavy a cestovnému ruchu. So žiadnou s týchto vecí nemá vyštudovaný právnik veľké skúsenosti. Kultúru uvádza vo svojom životopise iba ako hobby.

Szaba vybrala na neverejnom zasadnutí komisia. Jeden z jej členov, Ján Budaj, pre Topky výber obhajoval. "Pôsobil ako menežérsky typ, ktorý si so širokou škálou úloh poradí. Snažili sme sa hľadať predovšetkým menežéra a nie umelca. U nich sa častokrát stáva, že sa ocitnú v konflikte záujmov," uviedol. Komisia Szaba odporučila primátorovi Milanovi Ftáčnikovi, ktorý ho predloží zastupiteľstvu. To v októbri definitívne rozhodne.

Konkurzy na šéfa BKIS, ale aj riaditeľov iných organizácii, sa stali terčom kritiky komunálneho politika Iva Nesrovnala. Prekáža mu, že boli neverejné. "Chcem, aby pán primátor tak, ako sľuboval otvorenú samosprávu, aby bratislavskej kultúrnej verejnosti umožnil zoznámiť sa s kandidátmi," uviedol.

Ku konkurzu sa vyjadril aj bratislavský magistrát. "V prípade BKIS hlasovala komisia po vypočutí kandidátov s ich podrobnými koncepciami riadenia BKIS za pána Tomáša Szaba v pomere 6:1," uviedol hovorca Michal Stuška.

Podľa neho sa zriadením výberových komisii vytvoril predpoklad objektívneho, odborného a nie politického výberu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu