Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Bratislava Nové Mesto má: 41 alebo 28-tisíc obyvateľov?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Podľa sčítania obyvateľov má bratislavská mestská časť Nové Mesto 28 tisíc obyvateľov. Ako informoval novomestský hovorca Marek Tettinger, register ich ale v mestskej časti evudije 41 tisíc. Počet obyvateľov je pritom jedným z kritérií pre výpočet podielových daní.

Ako uviedol hovorca Tettinger, pri výpočte pre rok 2012 sa bude postupovať ešte z údajov z predchádzajúceho sčítania, problém by mohol nastať v roku 2013.

Podľa Tettingera reálne hrozí, že obce, ktoré v sčítaní zaznamenali menej obyvateľov, dostanú aj menej prostriedkov z podielových daní. "Práve pre nepresnosť informácií získaných zo samosčítania obyvateľov tvrdíme, že relevantnejším zdrojom údajov pre rozdeľovanie podielových daní sú dáta z Registra obyvateľstva," povedal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Výpadok príjmov z podielových daní by podľa neho znamenal hrozbu zhoršenia služieb, ktoré obce poskytujú svojim obyvateľom. Spravia teda všetko pre to, aby Štatistický úrad zmenil metodiku, podľa ktorej poskytuje ministerstvu financií podklady pre rozdeľovanie podielových daní.

Prostredníctvom Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta a Združenia miest a obcí Slovenska sa v tejto veci obrátia aj na ministerstvo financií. "Žiadame jediné, aby sa podielové dane rozdeľovali podľa reálneho stavu. Občania nemôžu niesť vinu za to, že sčítanie dopadlo takýmto fiaskom," uzavrel starosta Kusý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu