Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Päť kyselinárov ochorelo, súd nemohol rozhodnúť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Záhadné choroby sa rozmohli medzi obžalovanými v kauze kyselinári. Súd, ktorý mal rozhodnúť o ich odvolaniach v ekonomickej časti prípadu, museli odročiť na neurčito.

Na súd dnes prišiel len jediný obžalovaný - Ján B. Ostatní piati sú práceneschopní. Viacerí vo svojich ospravedlneniach predložili aj lekárske potvrdenie. 

Predseda senátu upozorňoval, že súd by mohol rozhodnúť aj v neprítomnosti obžalovaných, ale potreboval by na to ich súhlas. Niektorí sa však cez svojich advokátov vyjadrili, že chcú byť prítomní na konaní. Jediný prítomný teda navrhol, aby o jeho odvolaní rozhodli samostatne. Napokon však celé zasadnutie odročili s tým, že nový termín stanovia podľa toho, kedy sa skončia PN-ky.

Šesticu mužov už odsúdili, zatiaľ však len neprávoplatne. O ekonomickej časti kauzy rozhodoval ešte špeciálny súd v Pezinku. Z tridsiatky obžalovaných odsúdil 19 a udelil im tresty v rozpätí od šiestich do 15 rokov väzenia.

V prípade išlo o obchodovanie s nelegálnym bezcenným softvérom, z predaja ktorého si zločinecká skupina neoprávnene uplatňovala odpočet DPH. Zločinecká skupina týmto podvodným spôsobom pripravila štát o vyše štyri milióny eur.

Celý podvod v roku 2000 údajne vymyslel František Miker, spočiatku hlava skupiny, neskôr obeť brutálnych vrahov. Spolu s ďalšími ľuďmi zosnoval a založil sieť približne 50 firiem nielen na Slovensku, ale aj na Ukrajine, v Chorvátsku a Česku, ktoré medzi sebou obchodovali s bezcenným softvérom - zbierkou zákonov z 90. rokov. Tri nepohodlné tzv. biele kone, na ktorých boli niektoré firmy napísané, členovia skupiny zabili a ich telá zlikvidovali v kyseline. Predchádzala tomu skúška s prasaťom, ktorá ukázala, ako sa telo v kyseline rozpúšťa.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu