Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Štrajk zastavil 92 osobných a 30 nákladných vlakov

Odstavený vlak počas štrajku rušňovodičov Zobraziť galériu (6)
Odstavený vlak počas štrajku rušňovodičov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na avizovanom štrajku Federácie strojvodcov sa zúčastnilo 92 vlakov osobnej dopravy v rámci celej Slovenskej republiky, čo predstavuje asi 40 až 50 percent. Do štrajku sa zapojilo aj 30 nákladných vlakov, pričom žiadny nezostal stáť v takej polohe, aby bránil prevádzke osobnej dopravy.

Informovala o tom hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Štrajk sa podľa nej dotkol ako predpokladali štyroch vlakov diaľkovej osobnej dopravy. Najhoršia situácia bola podľa hovorkyne na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno, kde sa do štrajku zapojili všetky vlaky. Štrajk sa najmenej dotkol železničnej stanice v Košiciach, kde pre štrajk nemeškal ani jeden vlak. Ako ďalej uviedla Pavliková, počas štrajku nedošlo k žiadnym ďalším nepredvídaným udalostiam.

Na Hlavnej stanici v Bratislave spôsobil štrajk strojvodcov meškanie niekoľkých vlakov, najmä osobnej regionálnej železničnej dopravy. Osobné vlaky mali meškanie pri príchode aj odchode od 25 až do 60 minút. Rýchlik do Žiliny aj do Komárna pre štrajk mešká 30 minút. Cestujúci, ktorí čakali na zmeškané spoje, boli nespokojní. Cestujúcej do Šale spôsobil štrajk „hodinový sklz“. Ako uviedla, štrajkujúci strojvodcovia jej nabúrali program. Niektorí cestujúci o štrajku ani nevedeli. „Vôbec som to nevedela. Som nahnevaná. Mám so sebou malé dieťa a zmeškáme aj ďalší prípoj,“ uviedla jedna z cestujúcich.

Koľko vlakov štrajk celkovo ovplyvní bude podľa hovorcu štrajkového výboru Federácie strojvodcov Petra Dubovského známe až v sobotu. „Vlaky budú meškať, a teda ovplyvňovať dopravu až do konca dňa,“ uviedol. Zároveň dodal, že ich mrzí, že cestujúcim spôsobil štrajk nepríjemnosti. „Mrzí nás to, že sme ľuďom znepríjemnili cestovanie, ale žiaľ, pri našej profesii sa každý štrajk dotkne aj cestujúcich,“ dodal Dubovský. Hovorkyňa ŽSR uviedla, že ŽSR aj naďalej monitorujú situáciu so snahou v čo najkratšom čase zabezpečiť dopravu vlakov opätovne podľa platného cestovného poriadku.

Štrajk strojvodcov trval od 14:50 do 15:50. Federácia strojvodcov SR ho ohlásila pre nespokojnosť so spôsobom a postupom riešenia revitalizácie železničných spoločností. Program revitalizácie počíta v priebehu troch rokov s uvoľnením okolo päťtisíc z celkových vyše 31-tisíc pracovníkov železničných spoločností a dosiahnutím ich vyrovnaného hospodárenia. Ministerstvo dopravy chce vybrať strategického partnera pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. v medzinárodnom tendri s tým, že by mal získať v spoločnosti minimálne 66 percent akcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu