Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Priznanie šéfa SIS: Stal sa zo mňa bezdomovec!

Karol Mitrík
Karol Mitrík

BRATISLAVA – Nový riaditeľ SIS Karol Mitrík sa za tých pár mesiacov vo funkcii zatiaľ zviditeľnil iba tým, že si robí zo zákona holubník. Keby totiž nemal povinnosť odovzdať majetkové priznanie, asi by sme ani netušili o jeho existencii. Najnovšie odovzdal priznanie, podľa ktorého by sa dal považovať za veľmi chudobného človeka, dokonca až bezdomovca. Navyše priznanie najskôr arogantne ani neodovzdal. Ako je to v skutočnosti? Šéfuje tajnej službe „bezďák“?

Iba minulý týždeň zmietol zo stola Ústavný súd návrh na preskúmanie rozhodnutia parlamentného výboru, ktorý mu uložil pokutu vo výške mesačného platu. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol začiatkom decembra o tom, že Mitrík porušil zákon, keď neodovzdal majetkové priznanie, ktoré musí podať každý verejný funkcionár. Nominant SDKÚ si však z toho zrejme veľkú hlavu nerobil. Po zhliadnutí zverejneného majetkového priznania totiž Mitrík vyzerá pomaly ako sociálny prípad.

Okrem toho, že za jeden rok mal zarobiť 1 200 eur a má úložku v banke, nemá vraj už nič. Vo všetkých kolónkach týkajúcich sa hnuteľného a nehnuteľného majetku uviedol – nemám. Pritom iba letmý pohľad do katastra nehnuteľností musí každého, kto by Mitríkovi veril, že je bezdomovec, usvedčiť z omylu.

Už len v Spišskej Novej Vsi, kde má trvalé bydlisko, vlastní rodinný dom o rozlohe 298 metrov štvorcových so záhradou vyše 300 metrov štvorcových. Navyše mu patria ešte aj ďalšie pozemky o rozlohe 883 metrov štvorcových. Prečo ich Mitrík neuviedol ako svoj majetok je otázne. Za rok 2006, kedy odovzdával priznanie naposledy, totiž ako svoj majetok uviedol dom, pozemky aj auto.

Šéfka výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Renáta Zmajkovičová tvrdí, že zákon je v tomto prípade jasný. „Ak verejný funkcionár neodovzdá úplne majetkové priznanie, je možné uložiť mu pokutu. Preveríme aj tento prípad,“ reagovala poslankyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu