Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda odobrila verejnú voľbu generálneho prokurátora

Iveta Radičová na rokovaní vlády
Iveta Radičová na rokovaní vlády

BRATISLAVA - Vláda dnes odobrila verejnú voľbu generálneho prokurátora, predsedu a podpredsedov NKÚ a kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

Ku koaličnej novele z dielne poslancov Pavla Abrhana (KDH), Milana Horta (SDKÚ-DS), Jozefa Kollára (SaS) a Lászlóa Solymosa (Most-Híd) má vláda len niekoľko výhrad legislatívno-technického charakteru.

Tajne by sa po novom malo v parlamente voliť len v prípadoch ustanovených ústavou, teda pri voľbe predsedu a podpredsedov parlamentu a šéfov parlamentných výborov alebo ak sa na tom na návrh najmenej 15 poslancov uznesie parlament.

Okrem toho bude aj fakultatívna možnosť, aby sa parlament uzniesol na tajnej voľbe aj v iných prípadoch, kde by inak rozhodovala verejne.

Na zmene rokovacieho poriadku sa dohodla koalícia po tom, ako koncom roka 2010 v tajných voľbách nedokázala zvoliť nového generálneho prokurátora.

Ako sa píše v návrhu, pri verejnom hlasovaní predsedajúci oznámi mená kandidátov v abecednom poradí, o každom sa hlasuje samostatne pomocou technického zariadenia.

Zvolený je ten, kto získal najvyšší počet hlasov prítomných poslancov. Ak sa volia dvaja alebo viacerí kandidáti, zvolení sú tí, ktorí získali najvyšší počet hlasov. Ak dvaja alebo viacerí kandidáti získali rovnaký počet hlasov, voľba sa opakuje.

Ak ani jeden z navrhnutých kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, uskutoční sa opakovaná voľba. Ak bol navrhnutý iba jeden kandidát, opakovaná voľba sa nekoná.

Ak ani v opakovanej voľbe nezvolí parlament kandidáta, prípadne potrebný počet kandidátov, uskutočnia sa nové voľby na niektorej z ďalších schôdzí parlamentu.

Do nových volieb možno navrhnúť kandidátov, ktorí neboli zvolení vo voľbe ani opakovanej voľbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu