Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Chyba tlačiarne? Z tohto sa učia naše deti!

Kvety sú podľa učebnice zelenožlté Zobraziť galériu (6)
Kvety sú podľa učebnice zelenožlté

BRATISLAVA - Rodičia svoje deti už v útlom veku učia čítať básničky, písať prvé slová či rozoznávať farby. To však v prípade učebnice, ktorá má žiakov prvého stupňa základných škôl oboznamovať so slovenskou flórou, nie je nič platné.

Napriek tomu, že na učebnici Prírodoveda pre 4. ročník základných škôl pracovalo až sedem autorov, sa v nej vyskytla chyba týkajúca sa zlého pomenovania farby istej rastliny.

Ide o skalničník výhonkatý, ktorého kvety môžu mať rôzne sfarbenie, väčšinou sú však zelenožlté. V tejto farebnej kombinácii ho zrejme chceli použiť ako ilustráciu aj v spomínanej učebnici, namiesto toho sú však kvety červené, resp. červenožlté. Z toho sa dá usúdiť, že buď sa autori knihy zmýlili v opise rastliny, alebo v tlačiarni "vystrájal škriatok".

Učebnica vyšla vo vydavateľstve SPN v roku 1998, učitelia ju teda používajú pri výučbe už viac ako desať rokov. Jej nové vydanie však vydavateľstvo nechystá, "pretože nezodpovedá súčasnému štátnemu vzdelávaciemu programu". Vo svojom stanovisku uviedlo, že "ilustrácie v učebnici schvaľuje autor, ktorý dodáva podklady pre ilustrátora". Podľa vydavateľa za určité odchýlky od originálu môže chyba tlače, resp. kvalita papiera.

V tejto veci sme oslovili aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, ktoré pre topky.sk potvrdilo obnovu učebnicového fondu. "Verejné obstarávanie na učebnicu Prírodovedu pre 4. ročník ZŠ práve prebieha."

Ako sa však do nej dostala nepresná informácia o skalničníkovi výhonkatom, presne nevedia. "Mohlo to byť preklepom autora alebo chybou tlačiarne. Kvalitný učiteľ však určite dokáže túto chybu využiť na to, aby sa napríklad s deťmi vydal do botanickej záhrady a ukázal im, ako je to v skutočnosti," uviedlo ministerstvo.

 

Chyba tlačiarne? Z tohto
Zobraziť galériu (6)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu