Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sulík chce odvolať Fica z postu podpredsedu

Robert Fico a Richard Sulík
Robert Fico a Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak niekto vedome nechá schváliť protiústavné zákony a štátu tým napácha miliónové škody, nemá právo sedieť na stoličke podpredsedu národnej rady. Tvrdí to šéf zákonodarného zboru Richard Sulík (SaS), ktorý znavrhne na pondelkovom rokovaní Koaličnej rady odvolať z funkcie Roberta Fica (Smer-SD).

Za odvolanie sú napríklad poslanci Mosta-Híd z OKS, ako aj minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

"Fico vedome nechal schváliť dva protiústavné zákony. Presne vedel, že sú protiústavné a ani sa neunúval na ten súd ísť. Keby čo i len trochu šípil a cítil, že by mohol mať pravdu, tak by tam išiel. Ale on sa tomu zbabelo vyhol, čo potvrdzuje to, že už dopredu vedel, že sú to prehraté spory," vyhlásil dnes Sulík.

Pripomenul, že Fica pred protiústavnosťou tzv. vyvlastňovacieho zákona a zákona, ktorý zakazoval zisk zdravotných poisťovní, upozorňovali už v čase ich prijímania. "Bol veľakrát varovaný, veľa ľudí ho vyslovene upozorňovalo na to, že jeho kroky sú protiústavné," zdôraznil predseda parlamentu, ktorý je presvedčený, že "ten, kto vedome takéto činy napácha, nemá čo byť podpredseda NR SR".

"Čo sa týka zlyhania Roberta Fica ako politika, právnika, ako podpredsedu NR SR, myslím, že to zlyhanie je na celej čiare. Nemôže povedať, že konal nevedome, pretože bol upozorňovaný právnikmi," vysvetlil dnes na tlačovej konferencii Mikloš. Dodal, že oficiálne stanovisko zaujme SDKÚ-DS na nadchádzajúcom zasadnutí Koaličnej rady.

Pokiaľ ide o finančné náklady štátu na arbitrážne právne spory, poslanec Igor Matovič (SaS/Obyčajní ľudia) nedávno žiadal Fica, aby ich zaplatil z vlastného. "Možno to vyplatí pán s hlasom podobným Ficovi, lebo ako vieme, ten pán má dosť peňazí, no uvidíme, ako sa to vyvinie," uzavrel.

Z celkovej sumy 16,01 milióna eur išlo najviac na náklady na zastupovanie SR v spore s akcionárom zdravotnej poisťovne Union, a to 10,73 milióna eur. Na obhajobu slovenských záujmov s akcionárom Dôvery išlo 4,49 milióna eur a v spore s akcionárom Apolla 794 642 eur.

Ústavný súd 26. januára rozhodol, že zákon o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý zakazuje ich zisk a obmedzuje nakladanie s kladným hospodárskym výsledkom, je protiústavný. Sporné ustanovenia zákona zaviedla predchádzajúca vláda Roberta Fica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu