Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mimoriadna schôdza nebude, Smer vytiahol transparenty

Smer-SD vytiahol transparenty Zobraziť galériu (5)
Smer-SD vytiahol transparenty

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza o generálnom prokurátorovi na podnet Smeru-SD nebude, plénum neschválilo program.

Koalícia argumentuje, že nemala žiadne opodstatnenie a opozícii ide len o divadlo pre médiá. Poslanci Smeru-SD vzápätí vytiahli transparenty s výrokmi koaličných politikov: "Tajná voľba by mala byť seriózna, dôstojná a hlavne nespochybniteľná," povedala podľa transparentu premiérka Iveta Radičová.

Podľa druhého citátu povedal Radoslav Procházka z KDH, že "podporí verejnú voľbu za predpokladu, že sa na to nájde širšia ako koaličná zhoda."

Predsedovi OKS Petrovi Osuskému zasa patril výrok "tajnú voľbu považujeme za výdobytok nežnej revolúcie."

„Opozícia má právo žiadať o zvolanie mimoriadnej schôdze, aj keď veľmi dobre vie, že chcú presadiť niečo, čo nemá oporu v zákone,“ zhodnotil Sulík. Ako zdôraznil, koalícia má zase právo odmietnuť podieľať sa na hrách, kde nejde o vyriešenie situácie, ale len o divadlo pre médiá. Podľa podpredsedu parlamentu Pavla Hrušovského je to „prejav politickej kultúry, ktorá nekorešponduje s tým, akú by som si želal, aby sa v parlamente uskutočňovala.“ Ako však dodal, nevidí na tom nič veľmi zlé. Aj Gábor Gál z Mosta-Híd je presvedčený, že poslanci takto môžu pokojne svoj názor prejaviť.

Poslanci Smeru-SD chceli na mimoriadnom rokovaní presadiť, aby predseda parlamentu umožnil ďalšiu tajnú voľbu generálneho prokurátora ešte počas aktuálnej parlamentnej schôdze. „Generálna prokuratúra ako Ústavou SR zakotvená monokratická inštitúcia bude niekoľko mesiacov pôsobiť bez generálneho prokurátora, čo vyvoláva stav právnej neistoty,“ upozorňovali v odôvodnení.

Smer-SD tvrdí, že Sulík si rozhodnutím nevyhlásiť voľbu, kým nebude schválená verejná voľba, neplní povinnosti. Rovnako upozornili, že práve dnes vyprší mandát doterajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Parlament by mal po prestávke pokračovať v programe riadnej 12. schôdze.



NRSR: SMER roztiahol v pléne transparenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu