Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Hríb o úplatkárskej kauze: Informáciu som posunul Palkovi

Bývalý viceprimátor Čuňo
Bývalý viceprimátor Čuňo

BRATISLAVA - Známy novinár Štefan Hríb dnes vypovedal v úplatkárskej kauze bývalého viceprimátora Košíc Eugena Čuňa. Ten mal spolu s dvoma ďalšími ľuďmi vypýtať 600 tisíc eur, za to sľúbili zabezpečiť šesťmiliónové dotácie zo štátneho fondu. Čuňa už raz neprávoplatne odsúdili.

Hríb dnes čelil spŕške otázok advokátov. Vypovedal, že o úplatkoch pri výstavbe bytov nemá žiadne bližšie informácie, len to, čo sa píše v novinách. Obžalovaných videl prvýkrát dnes, na súde.

K celej záležitosti sa v minulosti dostal cez telefonát svojho priateľa. Ten ho informoval, že má známeho z Košíc, ktorý tvrdí, že pri svojom podnikaní je konfrontovaný s pokusom o podplácanie a nevie, čo má robiť. Celú záležitosť oznámil svojmu priateľovi, vtedajšiemu ministrovi vnútra Vladimírovi Palkovi. Palko mu povedal, aby sa jeho známy obrátil priamo na neho.

Hríb viackrát zdôraznil, že jeho známy ho nežiadal situáciu riešiť, ale len zisťoval, ako má postupovať. „Ja som sa viac o tú kauzu v tom telefonáte nezaujímal,“ dodal Hríb.

Podľa obžaloby si mala trojica vypýtať úplatok od súkromnej firmy KAME. Jej štatutár na dohodu pristúpil a v novembri 2002 im odovzdal takmer 300 tisíc eur. Onedlho však údajne požiadali aj o druhú polovicu peňazí, podnikateľ sa však obrátil na políciu a spolupracoval ako agent. Polícia zadržala Čuňa spolu s Ladislavom P. 10. marca 2004 priamo pri preberaní 33 194 eur. Skončili vo väzbe, odiaľ ich však v novembri toho roku prepustili.

Eugena Čuňa neprávoplatne odsúdil 19. januára 2009 vtedy ešte Špeciálny súd v Pezinku na šesť rokov väzenia v prvej nápravnovýchovnej skupine a finančný trest 20 000 eur. Rovnaký trest vymeral spoluobžalovaným - podnikateľovi Viktorovi K. a právnikovi Ladislavovi P. Trojica sa odvolala a najvyšší súd rozsudok zrušil. Nariadil prípad opäť prerokovať a rozhodnúť, čo dostal na starosť špecializovaný trestný súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu