Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dnes je letný slnovrat, začína sa astronomické leto

Zobraziť galériu (2)

Dnes popoludní sa začína astronomické leto. Severná pologuľa sa k slnku priblíži čo najbližšie a my si užijeme najdlhší deň a najkratšiu noc v roku. Aké počasie nás čaká v tento prvý letný deň?

Astronomické leto sa začína dnes - 21. júna, ktorý je zároveň dňom letného slnovratu. Ten podľa slov Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave nastane dnes presne o 14. hodine a 26. minúte. Zem bude svojou severnou pologuľou najbližšie k slnku a my vďaka tomu prežijeme najdlhší deň a najkratšiu noc v roku. Z dlhého dňa a krátkych nocí sa však dlho tešiť nebudeme, pretože od zajtra sa dni začnú opäť pomaly skracovať. Dnešok je tiež považovaný za prvý letný deň, a preto si ho mnohí automaticky spájajú s príjemným teplým počasím. Nemusí to však byť vždy tak. Letný slnovrat totiž stav počasia nijako neovplyvňuje. Predpovede meteorológov naznačujú, že prvý letný deň by sa mal vydariť. Uvidíme, či tomu tak skutočne i bude.
Letný slnovrat je spôsobený sklonom zemskej osi a rotáciou zemského telesa okolo slnka. To znamená, že na severnej pologuli je leto a na južnej zima. V tento deň je severná časť pologule najbližšie k slnku a slnečné lúče dopadajú kolmo na obratník Raka.

Dnes je letný slnovrat,
Zobraziť galériu (2)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu