Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľatčania sú zúfalí z hluku, otrasov a popraskaných stien svojich domov

Polícia nepovolenú akciu „zrušila“ v priebehu 10 minút. Zobraziť galériu (4)
Polícia nepovolenú akciu „zrušila“ v priebehu 10 minút.

VEĽATY - Dosť bolo kamiónov! Bezradní Veľatčania včera živou reťazou tiel zablokovali dopravu na hlavnom ťahu z Trebišova smerom do Maďarska. Ich ostrý protest proti preťaženosti dopravy v obci vyvrcholil po tom, čo si už s hrozným hlukom a pukaním stien v domoch nevedeli inak poradiť. Keďže nešlo o povolenú akciu, policajti ju „zrušili“ asi po 10 minútach.

„Premávka v obci je už neúnosná! Ľudia sa s deťmi boja vychádzať z domov. Sťažujú sa na veľký hluk, mnohým praskajú aj steny domov a múry plotov,“ vraví starosta Mikuláš Levkut. Podľa oficiálnych štatistík obcou prejde denne v oboch smeroch až 3 683 áut! S petíciou na ministerstve dopravy však Veľatčania doteraz nepochodili. Požadovali pritom iba zníženie maximálnej rýchlosti na 40-ku a pokrytie vozovky novým asfaltom. „Tu sa už nedá bývať! Za štyri hodiny uplynulej noci prešlo okolo nás až 260 kamiónov!“ vraví obyvateľka obce Valéria Vassová. Dodáva, že z Veľatčanov vstup do EÚ nikoho nepotešil. Práve odvtedy tu totiž neúmerne stúpla premávka nákladnej dopravy. Na obchvat okolo obce nie sú peniaze a tak Veľatčania trpia. Na svoju neznesiteľnú situáciu upozornili včera v obci už po druhý raz. Keďže však protest trval iba pár minút, a prišlo naň asi 80 obyvateľov, k hádkam a vyhroteným situáciám nestihlo ani dôjsť. Vodiči kamiónov pred ľuďmi na ceste zastali, odstavili vozy a čakali, čo sa bude diať. Nepovolený protest privolaní policajti po desiatich minútach zrušili. Šomrajúci ľudia sa rozišli aspoň so sľubom, že tu budú robiť viac kontrol merania rýchlosti. Dedinčania sú odhodlaní protestovať znovu, ak sa ich situácia nebude riešiť.

Protestovali aj vlani
Vo Veľatoch na problémy s dopravou upozornili svojsky už vlani v novembri. Vtedy vedľajšiu cestu prehradili zátarasami. Odsúhlasili to poslanci, lebo vodiči nákladných áut nerešpektovali zákazovú značku na obecnej ceste a ničili ju. Toto drastické opatrenie stálo miestnu kasu 100-tisíc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu