Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zrušili vám let? Lietadlo mešká? Žiadajte kompenzáciu!

Pri meškaní viac ako deň vám dopravca zabezpečí náhradné ubytovanie.
Pri meškaní viac ako deň vám dopravca zabezpečí náhradné ubytovanie.

Cestujete občas lietadlo a stalo sa vám, že váš let meškal, alebo bol úplne zrušený? Mali by ste vedieť, že v oboch prípadoch máte okrem rozčúlenia právo i na kompenzáciu zo strany leteckých spoločností. Za akých podmienok a v akej forme ju musia poskytnúť? Na ktoré z nich sa povinnosť vzťahuje?

Od minulého roka platí v Európskej únii nariadenie o ochrane cestujúcich, ktoré leteckým spoločnostiam stanovuje podmienky odškodnenia svojich zákazníkov. Tie sa však proti tomu odvolali, a tak celú situáciu riešil Európsky súdny dvor. Práve ten pred pár dňami námietky leteckých spoločností zamietol, na základe čoho musia cestujúcich pri meškaní či zrušení letu odškodniť. Povinnosť platí pre všetky, teda aj nízkorozpočtové aerolínie, bez ohľadu na ich cenovú politiku. Nové nariadenie sa týka všetkých letov do a z EÚ.

Výrazné meškanie
Podľa slov Svätopluka Šeligu zo Slovenských aerolínií, v prípade, že letecký dopravca odôvodnene očakáva, že let bude mať meškanie voči plánovanému času odletu, je povinný poskytnúť cestujúcim jedlo a občerstvenie zodpovedajúce času čakania. Okrem toho je vám povinný poskytnúť dva telefonické hovory, faxové správy či e-maily. Ak sa váš let oneskorí o celý jeden deň, prepravca je povinný zabezpečiť ubytovanie vrátane prepravy medzi letiskom a hotelom. Pri päťhodinovom meškaní máte nárok na úhradu nákladov za letenku v cene, za ktorú ste ju kúpili.

Zrušený let
Ak sa vám stane, že nebudete môcť cestovať, pretože let bude neplánovane zrušený, máte právo na finančné odškodnenie a náhradu nákladov za letenky alebo presmerovanie na iný let. Výška kompenzácie závisí od vzdialenosti, na ktorú ako pasažier cestujete. Okrem toho vám je letecká spoločnosť povinná zabezpečiť rovnakú starostlivosť ako pri meškaní lietadla. Toto právo vám však zaniká v prípade, že ste o zrušení boli informovaní dva týždne vopred, a tiež, keď k zrušeniu došlo z dôvodov, ktoré prepravca nemôže ovplyvniť.

Uplatnenie odškodného
Svoje oprávnené požiadavky na kompenzáciu musíte ako cestujúci adresovať leteckému prepravcovi, u ktorého vám vznikla škoda meškaním či zrušením letu. „Kompenzácie by mali byť vyplatené do 7 dní buď v hotovosti, alebo prevodom na účet. Za obdobie, v ktorom je táto povinnosť v platnosti, nemala naša spoločnosť s plnením problémy,“ zdôrazňuje Šeliga. A ako sa odrazí povinnosť odškodnenia na cenách leteniek? „Cenotvorba nie je priamo postavená na podobných nariadeniach. Naši cestujúci môžu i naďalej s nami počítať ako s nízkocenovým prepravcom,“ dodáva Elena Konôpková zo Sky Europe.



Odškodnenie pri presmerovaní na iný let

- 50 % z kompenzácie pri presmerovaní na iný let, ak prílet do cieľového letiska od plánovaného času príletu nepresiahne:
2 hodiny pri letoch do 1 500 km
3 hodiny pri letoch nad 1 500 km do 3 500 km
4 hodiny pre ostatné lety



Výška kompenzácie pri zrušení letu
250 eur (cca 9 250 Sk) pri lete do 1 500 km
400 eur (cca 14 800 Sk) pri letoch od 1 500 km do 3 500 km
600 eur (cca 22 200 Sk) pri všetkých letoch nad 3 500 km
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu