Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Operátora bude možné zmeniť, číslo vám zostane

Rozmýšľate o prechode k inému telefónnemu operátorovi? Potešilo by vás, keby ste tak mohli kedykoľvek urobiť bez toho, aby ste museli zmeniť doterajšie číslo? Hoci v súčasnosti to ešte nie je možné urobiť, nová služba prenositeľnosti čísla by mala začať fungovať už v priebehu tohto roka. Aké výhody či prípadne nevýhody jej spustenie prinesie? Kedy presne budeme môcť prejsť bez zmien k inému operátorovi?

Mnohí z nás určite o zmene mobilného operátora z rôznych dôvodov už uvažovali. Často nás však od nej odradí práve výmena používaného čísla za nové. Možnosť ponechať si ho rovnaké po prechode k inej konkurenčnej mobilnej spoločnosti by už v tomto roku pomohlo pri váhaní o zmene nejedného z nás.

Aké budú výhody či nevýhody?
Po zavedení spomínanej služby budete môcť zabudnúť na množstvo SMS vašim známym s textom, v ktorom im budete oznamovať nové telefónne číslo. Výhody však pocítia hlavne podnikatelia či firmy. Po zmene operátora už totiž nebudú musieť prerábať vizitky s kontaktnými telefonickými údajmi ani firemné tlačivá. Obchodní partneri tak s číslom budú navždy rátať bez ohľadu na to, či u niektorého z nich dôjde k zmene poskytovateľa komunikačných služieb. Prenesenie čísla by sa malo vzťahovať nielen na posledné šesťčíslie, ale i na samotnú predvoľbu. To znamená, že po výmene operátora nedôjde k žiadnej zmene vášho doterajšieho čísla. Jedinou nevýhodou môže byť len možné spoplatnenie služby.

Najneskôr do konca roka
Kedy presne budeme mať možnosť službu využívať je zatiaľ otázne, no najneskôr by sa tak malo stať do konca roka 2006. Podľa Milana Hrica z T-Mobile je na jej zavedenie potrebných dvanásť až osemnásť mesiacov od vydania opatrenia príslušného telekomunikačného úradu. Ako však bude prenositeľnosť fungovať, a ako dlho bude zmena operátora trvať zatiaľ ešte nie je známe. Peter Tóth z Orangeu dodáva, že na zavedení služby sa intenzívnepracuje a podmienky jej poskytovania sú zatiaľ predmetom riešenia a rokovaní.

Koľko to bude stáť?
Keďže ešte nie sú známe podmienky, ktoré bude treba splniť, aby bola prenositeľnosť možná, je ťažko povedať, koľko to bude stáť. Na cenu však upozorňuje zákon o elektronických komunikáciách, ktorý o prenositeľnosti čísla okrem iného hovorí, že ak bude potrebná úhrada užívateľa za službu, cena za ňu by nemala spôsobiť nezáujem o jej využívanie, čo znamená, že by mala byť finančne dostupná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu