Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Letiská: Prokopovič odporučí ako investora TwoOne

Minister dopravy Pavol Prokopovič.
Minister dopravy Pavol Prokopovič.

BRATISLAVA - Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič odporučí vláde SR ako najvhodnejšieho investora, ktorý by mal získať 66 % akcií bratislavského a košického letiska, konzorcium TwoOne. To spája viedenské letisko, rakúsku Raiffeisen Zentralbank AG a private equity skupinu Penta.

"Zvažoval som všetky možnosti a reakcie a myslím si, že je to najlepšie riešenie pre rozvoj letísk," uviedol na pondelkovej tlačovej besede Prokopovič. Minister tak súhlasil s rozhodnutím privatizačnej komisie i návrhom privatizačného poradcu. Podľa jeho slov by mal všetky potrebné materiály predložiť ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi najneskôr do utorka a on by mal následne predložiť na rokovanie vlády materiál do konca tohto týždňa. "Vláda by sa tým mala zaoberať budúcu stredu. Ten čas chcem využiť na stretnutie s koaličnými a opozičnými stranami, aby som im vysvetlil svoje rozhodnutie," skonštatoval Prokopovič.

Konzorcium TwoOne získalo podľa Prokopoviča pri hodnotení ponuky na akcie bratislavského i košického letiska najviac bodov spomedzi všetkých štyroch uchádzačov. "Za ponuku pre košické letisko získalo konzorcium 78 bodov zo 100 a za ponuku pre bratislavské letisko po odpočítaní ôsmich mínusových bodov 77,75 bodu," zdôraznil minister. Celková ponúknutá cena konzorcia za akcie Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. predstavovala 6 mld. Sk, peňažný vklad do letiska bol vo výške 7,9 mld. Sk.

Ponúknutá cena za akcie Letiska Košice - Airport Košice, a.s. bola v čiastke 900 mil. Sk a peňažný vklad vyčíslilo konzorcium na 380 mil. Sk. Ako ďalej prezentoval Prokopovič, konzorcium TwoOne prezentovalo vo svojom podnikateľskom pláne 22 investičných projektov v období piatich rokov. "Je to napríklad rozšírenie terminálu, výstavba nového terminálu, nové parkoviská či cargo infraštruktúra," povedal minister. Dodal, že celkové investície predstavujú podľa konzorcia 9,37 mld. Sk. Konzorcium má podľa Prokopoviča plán okamžite presunúť časť letov z Viedne do Bratislavy.

Konečný termín na uzatvorenie celej transakcie je podľa ministra 15. august 2006. Dovtedy by sa mali splniť aj všetky odkladacie povinnosti, napríklad získať stanovisko Protimonopolného úradu SR. Minister však pripustil, že je možné, že sa celý proces natiahne. "Nedá sa vylúčiť, že niekto z účastníkov tendra sa odvolá," zdôraznil Prokopovič. Zároveň dodal, že v kúpnej zmluve je zakotvená aj možnosť spätného odkúpenia akcií letísk štátom v prípade neplnenia investičných záväzkov. "O cene za odkup by som nechcel špekulovať, bola by to vec právnikov," dodal minister.

O viacerých medializovaných informáciách o možných prepojeniach jednotlivých uchádzačov navzájom či s privatizačným poradcom vedeným rakúskou Meinl Bank však minister nechcel špekulovať. "Doteraz som nedostal žiadny oficiálny podnet od niektorého z uchádzačov," povedal minister. Pripustil však, že okrem iného dostal informatívny list o sťažnosti konzorcia Independent Slovak Airport Partners (ISAP) na činnosť poradcu. "Celý privatizačný proces však prebiehal v súlade so zákonmi SR, ako aj so štatútom výberového procesu," zdôraznil Prokopovič.

Medzi ostatných uchádzačov o akcie letísk patrí konzorcium ISAP zložené z fondu GalaxyS, spoločnosti Airport Consulting Vienna, z kanadskej strojárskej firmy SNS-Lavalin International a nemeckej letiskovej spoločnosti Köln-Bonn Airport, ako aj turecký staviteľ a prevádzkovateľ letísk Tepe Akfen Ventures. Konečnú ponuku predložilo aj konzorcium spájajúce španielsku spoločnosť Abertis, britského prevádzkovateľa letísk TBI a slovenskú finančnú skupinu J&T.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu