Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Sociálna poisťovňa analyzuje 912 tisíc nulových účtov klientov

Sociálna poisťovňa prešetruje nulové účty klientov.
Sociálna poisťovňa prešetruje nulové účty klientov.

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) sa v súčasnosti zameriava hlavne na analýzu nedostatkov u sporiteľov, pričom sa zaoberá najmä nulovými účtami sporiteľov v počte 912 tisíc. Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol Jaroslav Belluš zo sekcie informatiky SP, účty sa týkajú sporiteľov, ktorým skončilo poistenie, pretože sa stali nezamestnanými alebo dlhodobo práceneschopnými.

Týka sa to aj tých, ktorí majú niekoľko poistných vzťahov a v danom mesiaci sa maximálny nárok druhého piliera uspokojil z jedného poistného vzťahu. "Preto je len malé percento nulových transferov takých, ktoré bude SP došetrovať s pobočkami v spolupráci so zamestnávateľmi. Ide o chyby zamestnávateľov v mesačnom výkaze," povedal Belluš. Najviac chýb je podľa neho v nesprávnych identifikačných údajoch zamestnanca, čiže v rodnom čísle.

Podľa predsedu Rady riaditeľov SP Františka Halmeša SP zatiaľ aj po kontrole Úradu pre finančný trh neurčila vinníka za škody spôsobené v prípadoch potvrdených ako oneskorené zaslanie peňazí. "Ak by sa jednotlivé prípady potvrdili, penále by zaplatila SP. Podľa zákona totiž uhradí škody ten subjekt, ktorý spôsobil problém, najskôr sa však musí byť určiť," uviedol Halmeš.

SP chce zabezpečiť minimalizáciu chybovosti na mesačných výkazoch platiteľov poistného. V krajných prípadoch chce poisťovňa zvýšiť intenzitu tlaku na jednotlivých platiteľov poistného prostredníctvom pokút platiteľom za nepresnosti vo výkazoch. "V tomto roku chceme zvýrazniť túto represívnu zložku aj preto, lebo viac ako 90 % údajov sa dostáva do poisťovne priamo od platiteľov poistného elektronickou formou, zodpovednosť je teda významnejšia, ako to bolo pred dvoma rokmi," dodal Belluš. SP rozbieha v prvom štvrťroku aj elektronické prijímanie registračných listov, pričom chce zároveň informovať zamestnávateľov o stave registrácií ich zamestnancov. Podľa Belluša to prispeje k lepšej komunikácii SP a zamestnávateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu