Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Energetika: V Maďarsku a Rakúsku prudký pokles dodávok plynu z Ruska

Centrála Gazpromu
Centrála Gazpromu

BUDAPEŠŤ/VIEDEŇ - Dodávky ruského plynu do Maďarska v pondelok klesli o 40 %, oznámil maďarský ropný a plynárenský koncern MOL. Ako spoločnosť dodala, kvôli poklesu dodávok plynu z Ruska bude musieť znížiť dodávky plynu z Maďarska do Srbska a Bosny.

Podobne rakúska ropná a plynárenská spoločnosť ÖMV uviedla, že dodávky ruského plynu do Rakúska klesli v noci z nedele na pondelok približne o jednu tretinu. ÖMV uviedla, že dočasne dokáže výpadok pokryť z rezerv, ak by však pokračoval pokles dodávok z Ruska, ohrozí to poskytovanie plynu odberateľom. Rakúsko odoberá z Ruska 59 % svojej spotreby zemného plynu.

Zníženie dodávok plynu do Európy cez ukrajinské plynovody súvisí so zastavením dodávok plynu z Ruska pre Ukrajinu. Ruský plynárenský monopol Gazprom totiž zastavil dodávky plynu pre Ukrajinu v nedeľu 1. januára. Zdôvodnil to tým, že Ukrajina nebola ochotná akceptovať zvýšenie cien za odber zemného plynu z Ruska od začiatku tohto roka z pôvodných 50 USD za tisíc metrov kubických plynu na úroveň 230 USD za tisíc metrov kubických. Gazprom dodávky plynu cez ukrajinské plynovody znížil o objem, ktorý dovtedy Ukrajina odoberala. Ak bude Ukrajina naďalej odoberať plyn z potrubia, ktoré vedie cez jej územie, bude to krádež, vyhlásil Gazprom. Ukrajina však tvrdí, že na časť plynu prechádzajúceho cez jej územie má nárok na základe platných zmlúv.

Maďarský MOL ešte v nedeľu oznámil zníženie dodávok zemného plynu z Ruska do Maďarska o 25 %, Poľsko zaznamenalo zníženie dodávok o 14 %, Rakúsko o 18 %, pokles tlaku v plynovode z Ukrajiny zaznamenal už aj slovenský plynárenský podnik SPP.

Ministri pre energetiku z Nemecka, Francúzska, Talianska a Rakúska spoločne vyzvali Moskvu a Kyjev na zabezpečenie plynulých dodávok plynu do Európy. V stredu bude kvôli problémom s plynom zasadať mimoriadna rada Európskej únie (EÚ). Na spor Moskvy a Ukrajiny reagovali už aj USA, ktoré vyjadrili poľutovanie nad zastavením dodávok plynu pre Ukrajinu a obe strany vyzvali, aby našli kompromisné riešenie.

Zvýhodnené ceny dodávok plynu do Ukrajiny pochádzajú z éry bývalého Sovietskeho zväzu a o ich zvýšení sa začalo hovoriť najmä po nástupe prozápadného ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka. Ruská strana tvrdí, že spor je výhradne hospodársky a odmieta špekulácie, že za zvýšením cien plynu stoja politické motívy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu