Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Daňové priznanie, k nehnuteľnosti treba podať do konca januára

Kúpili ste si v tomto roku byt alebo pozemok na stavbu domu? Nemali by ste zabudnúť, že ste povinní podať daňové priznanie k daniam z nehnuteľností. Pozor však, zatiaľ čo to minuloročné bolo možné oznámiť do konca februára, po novom treba podať priznanie k dani z nehnuteľnosti už v januári.

Povinnosť zaplatiť daň z nehnuteľnosti majú majitelia pozemkov, stavieb, bytov či nebytových priestorov. Podľa novely zákona, ktorá začala platiť od 1. decembra, sa však táto povinnosť nebude týkať všetkých majiteľov nehnuteľností, ale len tých, ktorí ju v tomto končiacom sa roku kúpili, zdedili alebo inak získali.

Ako to bude s pozemkami?
Daňovníkom ste, ak vlastníte pozemok zapísaný v katastri, alebo ste jeho nájomcom či užívateľom. Novela zákona doplnila medzi daňovníkov nájomcov i tie osoby, ktoré majú v nájme náhradné pozemky od fyzickej či právnickej osoby. Myslia sa tým pozemky, ktoré vám mohli prideliť na obhospodarovanie ako náhradu až do vykonania pozemkových úprav. V novom zdaňovacom období sa teda ako jej nájomca stávate daňovníkom a z pozemku musíte daň zaplatiť.

Horná hranica dane
Novela priniesla tiež zmenu, ktorá stanovuje hornú sadzbu zdaňovania pozemkov. V praxi to znamená, že obec si už nemôže stanovovať neobmedzené zvýšenie dane, má však právo určiť rôzne sadzby dane pre súbor pozemkov jednotlivého druhu, napr. na podnikanie. Podľa zákona však najvyššia sadzba dane z pozemkov nesmie presiahnuť 20-násobok najnižšej ročnej sadzby, ktorú si obec určí vo svojom záväznom nariadení na rok 2006.

Bytová daň sa nemení
Pre majiteľov bytov nedochádza k žiadnej zmene, čo sa týka platenia dane. Jej základom je výmera podlahovej plochy bytu na m², pričom ročná sadzba je 1 Sk za každý začatý m², obec ju však môže zvýšiť prípadne znížiť. V prípade, že ste boli od dane oslobodení, nové daňové priznanie po uplynutí oslobodenia podávať nemusíte. Počkáte si až na vyrubenie dane zo strany jej správcu najneskôr do 15. mája 2006. Avšak, ak vás napriek tomu obec či mesto vyzvú na podanie nového daňového priznania, ste povinný tak urobiť.

Daňový základ pre stavby
Novelizovaný zákon sa dotýka i stavieb. Tak ako pri pozemkoch, i tu sa stanovila maximálna výška dane, ktorá nesmie prekročiť 40-násobok najnižšej ročnej sadzby stanovenej mestom či obcou. Platí to pre všetky stavby: rodinné domy, garáže či stavby určené na podnikateľské účely. Základom dane je výmera zastavanej plochy v štvorcových metroch. Často sa stávalo, že mestá započítavali do výmery i prečnievajúce časti strešnej konštrukcie, čo už novela zákona zakazuje.

Kalendár daňových povinností
• od 1. do 31. januára 2006 je potrebné podať daňové priznanie k nehnuteľnosti
• do 15. mája 2006 vyrubi mesto majiteľom nehnuteľnosti dane
• do 31. mája 2006 ste povinný daň zaplatiť
• do 30 dní ste povinný oznámiť správcovi dane akúkoľvek zmenu týkajúcu sa nehnuteľnosti (získanie či ukončenie vlastníctva, zdedený byt, a podobne)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu