Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

MMF: Fond schválil pôžičku 685 miliónov dolárov pre Irak

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) v piatok schválil pôžičku 685 miliónov amerických dolárov (577,62 milióna eur) pre Irak, čím vyjadril podporu ekonomickému vývoju v krajine. Pôžička, ktorú odobrila príslušná 24-členná rada, otvára Iraku cestu pre ďalšie financie z krajín so záujmom podieľať sa na obnove vojnou zničenej krajiny.

"Iracké úrady boli pri presadzovaní makroekonomickej stability v roku 2005 úspešné napriek extrémne zložitému bezpečnostnému prostrediu," uviedol vo vyhlásení námestník riaditeľa MMF Takatoši Kato. Pôžička je určená na preklenutie 15-mesačného obdobia a fond ju pridelil v rámci bežných postupov pomoci pre krajiny s ekonomickými ťažkosťami. V septembri 2004 jej predchádzala mimoriadna "povojnová" pôžička vo výške 436,3 milióna USD (367,9 eur).

Poskytnutie peňazí Iraku ocenila vláda prezidenta Spojených štátov amerických Georga W. Busha, ktorá pri obnove krajiny počíta s výraznou podporou MMF a Svetovej banky. "Toto opatrenie podchytí ekonomickú stabilitu a pomôže položiť základy pre otvorenú a prosperujúcu ekonomiku v Iraku," vyhlásil americký minister financií John Snow. Pôžička bola podmienkou pre uplatnenie programu 80-percentného zníženia dlhu Iraku voči krajinám takzvaného Parížskeho klubu vo výške 38,9 miliardy USD (32,8 miliardy eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu