Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Parlament schválil rozpočty Sociálnej poisťovne a ÚDZS

Sociálna poisťovňa
Sociálna poisťovňa

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) by mala v budúcom roku vykryť deficit v dôchodkovom poistení vo výške 40,4 mld. Sk. "Po navýšení tohto deficitu takmer o 6,9 mld. Sk, čo zodpovedá nevyhnutnému zostatku na zabezpečenie plynulosti výplat dôchodkových dávok, vznikne potreba krytia v dôchodkovom poistení vo výške 47,3 mld. Sk," uvádza sa v návrhu rozpočtu SP, ktorý v stredu schválil parlament.

Na zabezpečenie tejto sumy má poisťovňa použiť 15,9 mld. Sk zo svojho rezervného fondu a 13,8 mld. Sk odčerpať z iných, prebytkových fondov sociálneho poistenia. Zostávajúcich 17,6 mld. Sk má poisťovni poskytnúť štát, a to z prostriedkov z privatizácie 49 % akcií Slovenského plynárenského priemyslu, a.s.

Zavedenie kapitalizačného dôchodkového piliera by sa na odhadovanom deficite v dôchodkovom poistení malo v budúcom roku podieľať sumou prevyšujúcou 20,3 mld. Sk. Z tejto sumy by malo v budúcom roku smerovať na osobné účty sporiteľov v dôchodkových spoločnostiach 20,2 mld. Sk a zvyšných viac ako 100 mil. Sk si poisťovňa nechá ako poplatok za výber a spracovanie príspevkov. Poisťovňa pritom vychádza z predpokladu, že sa do systému dôchodkového sporenia ku koncu budúceho roka zapojí 1,4 mil. osôb.

Bez započítania prostriedkov, ktoré SP prevedie na účty sporiteľov v dôchodkových spoločnostiach, by mali príjmy SP v budúcom roku dosiahnuť 110,8 mld. Sk. Výdavky poisťovňa rozpočtuje na 129,3 mld. Sk. Výdavky poisťovne by tak mali prevýšiť jej príjmy o 18,5 mld. Sk. Po zohľadnení finančnej pomoci od štátu vo výške 17,6 mld. Sk a prebytku z tohto roka v objeme 9,9 mld. Sk by tak mala poisťovňa uzatvoriť budúci rok s prebytkom vo výške 9 mld. Sk.

Národná rada SR tiež schválila rozpočet Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý by mal v budúcom roku hospodáriť s vyše 802 mil. Sk. V roku 2006 dostane úrad od zdravotných poisťovní príspevok na činnosť na nasledujúci rok vo výške vyše 355 mil. Sk. Tento obnos sa prenesie do roku 2007 ako zostatok prostriedkov z predchádzajúcich rokov. Reálne tak ÚDZS bude disponovať objemom 440 mil. Sk.

Za svoje rozhodnutia v správnom konaní by úrad mohol dosiahnuť v oblasti príjmov približne 40 mil. Sk a za pitvy nariadené inými inštitúciami približne 12 mil. Sk. Peniaze úrad použije na mzdy a odvody, tovary, služby a bežné výdavky. Bežné výdavky sú plánované v objeme 383,7 mil. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu