Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NBS: V peňažnom obehu sa objavili falzifikáty 500-eurových bankoviek

NBS
NBS

BRATISLAVA - Falzifikáty 500-eurových bankoviek sa objavili v slovenskom peňažnom obehu. Na túto skutočnosť upozorňuje Národná banka Slovenska (NBS) verejnosť, ale hlavne pracoviská, ktoré prijímajú eurobankovky.

"Svoju pozornosť by mali zvýšiť hlavne obchodné reťazce, v ktorých boli tieto falzifikáty v mesiaci december akceptované ako pravé platidlá a zadržané boli až pri spracovaní bankoviek," dodáva vedúci tlačového oddelenia NBS Ivan Paška.

Falzifikáty sú veľmi nebezpečné, pretože sa výrazne podobajú na pravé. Farebnosť je podľa Pašku pomerne verná originálom, majú napodobnené jednotlivé ochranné prvky, dokonca aj tie, ktoré sú viditeľné pod ultrafialovým svetlom.

Najvýraznejšie sa falzifikát odlišuje od pravej bankovky ochranným prvkom vytlačeným opticky premenlivou farbou na rubovej strane bankovky. Je to číselné označenie hodnoty "500", umiestnené v pravom dolnom rohu a jeho farba sa na pravej bankovke pri rôznom uhle dopadu svetla mení z purpurovočervenej na olivovozelenú alebo hnedú farbu. Na falzifikáte sa farba nemení. Túto odlišnosť je možné rozpoznať voľným okom.

Ďalšiu odlišnosť je možno rozpoznať pod ultrafialovou lampou. Na pravej bankovke sa ochranné prvky zabudované v bankovkovom papieri - vodoznaky a ochranný prúžok - po osvetlení ultrafialovým svetlom nezobrazia. Na zadržaných falzifikátoch sú na rubovej strane tieto ochranné prvky pod ultrafialovým svetlom zreteľne viditeľné ako tmavá kresba, čo na pravej bankovke nesmie byť viditeľné.

"NBS upozorňuje občanov, aby vo vlastnom záujme venovali najmä v tomto predvianočnom období veľkú pozornosť prijímaným platidlám akejkoľvek meny a kontrolovali ich ochranné prvky," dodáva Paška.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu