Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Dolár rastie pred očakávaným zvýšením sadzieb v USA

LONDÝN - Americký dolár v utorok na európskom devízovom trhu posilnil voči euru aj japonskému jenu. Investori upevňovali svoje pozície pred očakávaným zvýšením úrokových sadzieb v USA.

Americká centrálna banka Fed by mala na svojom utorkovom zasadaní zvýšiť úrokové sadzby v USA o 25 bázických bodov na 4,25 % p.a. Euro tak oslabilo aj napriek tomu, že prieskum mannheimského inštitútu ZEW ukázal, že dôvera nemeckých investorov sa v decembri dostala na svoju najvyššiu úroveň za posledné dva roky. Decembrový index ZEW totiž posilnil až zo svojej novembrovej hodnoty o 22,9 bodu na 61,6 bodu, vysoko nad dlhodobým priemerom 34 bodov.

O 12:52 GMT sa euro obchodovalo na úrovni 1,1923 USD/EUR, čo predstavovalo 0,28-percentný denný pokles. V predchádzajúcom obchodovaní však európska mena ihneď po zverejnení výsledkov indexu ZEW posilnila až na 1,1942 USD/EUR. Voči japonskému jenu sa dolár obchodoval s posilnením o 0,5 % na úrovni 120,28 JPY/USD. Podľa analytikov je veľmi pravdepodobné, že banka Fed sadzby v USA v utorok zvýši. Pre ďalší vývoj na devízovom trhu však bude podstatné, aký komentár Fed ku zvýšeniu poskytne, či naznačí pokračovanie sprísňovania menovej politiky, alebo ukončenie cyklu zvyšovania sadzieb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu