Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ako ušetriť spotrebu energie

Umývačka riadu ušetrí množstvo energie.
Umývačka riadu ušetrí množstvo energie.

Aj vy sa každý mesiac pozastavujete nad výškou účtov za spotrebu energií? Chcete ušetriť? Odborníci odporúčajú zatepľovanie či výmenu okien za také, pri ktorých nedochádza k úniku tepla. Ak ste podobné úsporné opatrenia nestihli ešte pred začiatkom tejto zimy, poradíme vám, ako možno i pri bežnom chode domácnosti spotrebu energií znížiť. Najlacnejšou energiou je tá ušetrená.

Poplatky za spotrebu vody či kúrenia alebo elektrického prúdu môžete znížiť správnym používaním domácich spotrebičov. Prinášame vám niekoľko praktických rád.

Ani kvapka navyše
Na umývanie riadu je najšetrnejšia umývačka riadu. Vodu však môžete ušetriť, aj keď takéhoto pomocníka nevlastníte. Zabudnite na tečúci prúd, najprv si riad vyčistite umývacím prostriedkom a až potom opláchnite vodou. K šetreniu určite neprispejú kvapkajúce kohútiky. Za mesiac tak môžete spotrebovať až o 170 litrov vody viac, čo predstavuje vyše 2 000 litrov ročne. I pri praní si dávajte pozor - práčku spustite, až keď máte čím naplniť jej objem, v opačnom prípade použite program voľby na polovičné množstvo bielizne. Program predpierania používajte len v prípade silne zašpinenej bielizne. A ak bude prať pri teplote 60 °C namiesto 90 °C, ušetríte 25 % energie. Pri umývaní zubov vodu zastavte a vaňu vymeňte za sprchu. Hoci je teplý kúpeľ v zime príjemný, šesťminútovým sprchovaním spotrebujete trikrát menej vody.

Šetrite v kuchyni
Pri varení používajte pokrievku. Zabránite ňou úniku tepla a spotreba energie sa zníži o viac ako 100 %. Varná platňa by sa mala rovnať veľkosti dna hrnca, a ak pripravujete jedlá náročné na čas, použite tlakový hrniec. Usporíte nielen váš čas, ale aj 50 % energie. Sporák môžete vypnúť už pred ukončením varenia, existujúce teplo postačí na jeho dovarenie. Nepreháňajte to ani s vodou. Ak totiž zohrievate jeden liter a potrebujete len štvrtinu z neho, miniete zbytočne 75 % energie. Aj s chladničkou možno ušetriť. Nevkladajte do nej teplé jedlo a neotvárajte ju na dlhšie, ako je to nutné. Dôležité je pravidelné odmrazovanie. S každým centimetrom námrazy zvyšujete jej spotrebu o 75 %.

Kúrte s rozumom
Ak znížite teplotu v izbách, v ktorých sa príliš dlho nezdržiavate, s každým stupňom ušetríte 6 % energie. Určite sa oplatia termostatické ventily na radiátoroch, ktorými môžete teplotu v jednotlivých miestnostiach regulovať podľa jej potreby - účet za kúrenie môžete nimi zredukovať až o 15 %. V prípade zimnej dovolenky udržujte teplotu v byte na 15 až 16 stupňoch. Neoplatí sa však vypínať kúrenie úplne, trvá potom dvakrát dlhšie, kým sa byt znova prehreje. Naučte sa správne vetrať, zabránite tak úniku 35 % tepla.

Odkiaľ uniká najviac tepla
Vetranie 35 %
Steny 25 %
Komín 14 %
Strecha 12 %
Okná 7 %
Pivnica 7 %
Zdroj: Energetické centrum Bratislava

Ako usporiť teplo
- utesnite okenné škáry izolačnými penami, páskou alebo tesniacim profilom, ktoré bežne dostať v obchodoch, - izolujte výklenky radiátorov - vložte do úzkej medzery medzi radiátor reflexnú hliníkovú fóliu, ktorá teplo odráža späť do miestnosti, - utesnite vchodové dvere, ktoré sú často príčinou tepelných strát, - vetrajte nárazovo - nevetrajte pootvoreným oknom, ale ho otvorte dokorán dvakrát za deň - približne 5 minút, - používajte kratšie záclony - dlhé záclony totiž radiátor zakrývajú a bránia šíreniu tepla v byte.
Zdroj: Energetické centrum Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu