Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Enel predpokladá vstup do SE vo februári 2006

RÍM - Talianska spoločnosť Enel sa snaží urýchliť proces vstupu do Slovenských elektrární, a.s. (SE). Uviedol to manažér Enelu pre Slovensko Marco Arcelli. "Myslím si, že reálny je február budúceho roku, kedy by sme mohli definitívne získať 66 % akcií Slovenských elektrární," uviedol Arcelli. Pôvodne sa mal vstup Enelu do SE ukončiť koncom tohto roka.

Podľa informácií výkonného riaditeľa Enelu Fulvia Contiho z úvodu novembra je dôvodom oddialenia vstupu talianskeho investora do SE neexistencia zákona o likvidácii jadrových zariadení. Podľa neho je potrebné ešte doriešiť vyčlenenie elektrární A1 a V1 a závodu určeného na vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení (VYZ) do spoločnosti GovCo a vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy.

Podľa ministra hospodárstva Jirka Malchárka je vážnou prekážkou uzavretia transakcie aj nevýhodná zmluva o odbere elektrickej energie medzi spoločnosťami Slovalco a SE. Ďalším problémom je aj trojročné obdobie medzi odstavením jadrovej elektrárne V1 Jaslovské Bohunice do jej likvidácie v roku 2011.

Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32,7 mld. Sk. Enel na konci februára už zaplatil Fondu národného majetku SR 20 % z celkovej sumy, teda 168 mil. eur, čo je približne 6,5 mld. Sk. Zvyšok zaplatí po ukončení celej transakcie.


Enel má záujem o ďalšie akvizície v strednej Európe
Talianska spoločnosť Enel má záujem investovať v ďalších krajinách strednej Európy. Ako ďalej uviedol šéf spoločnosti Enel Fulvio Conti, firma analyzuje energetické trhy napríklad v ČR či Poľsku. "Zatiaľ vám nemôžem porozprávať o detailoch. Sledujeme však ďalšie možnosti rozvoja najmä tepelných elektrární a využívanie obnoviteľných zdrojov," povedal pred novinármi Conti.

V najbližších rokoch chce Enel výrazne investovať do obnoviteľných zdrojov. Do roku 2009 by to malo byť v rámci koncernu okolo 1,7 mld. eur. Na Slovensku počíta Enel po vstupe do Slovenských elektrární, a.s. (SE) s výstavbou malých vodných elektrární, ale aj veterného parku. "Na veterný park máme predbežne vytipované tri lokality, kde urobíme potrebné merania," uviedol na adresu veterného parku manažér Enelu pre Slovensko Marco Arcelli. Ktoré to sú, zatiaľ nechcel bližšie špecifikovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu