Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Čo by ste mali vedieť o životnom poistení?

Pri výbere životného poistenia sa obráťte na poisťovacieho poradcu.
Pri výbere životného poistenia sa obráťte na poisťovacieho poradcu.

Životná poistka je investíciou do budúcnosti, ochranou pred neočakávanými udalosťami a zabezpečením vašej najbližšej rodiny. Ak uvažujete o jej uzatvorení, začnite výberom správnej poisťovne.

Tie ponúkajú viacero druhov životných poistiek, ak si chcete vybrať, my vám pomôžeme zorientovať sa.

Základným dôvodom pre uzavretie životného poistenia je zodpovednosť za svojich blízkych nielen počas života, ale i v budúcnosti v prípade vášho úmrtia. Pre vás výhodnú poistku uzavriete, ak výber poisťovne a jej produktu nenecháte na náhodu.

Správna poisťovňa
Pri životnom poistení vzniká dlhodobý vzťah medzi poisťovňou a klientom, ktorý trvá v priemere dvadsať rokov. Dôležité je vybrať si poisťovňu, o ktorej sa na základe jej hospodárenia dá predpokladať, že v budúcnosti splní svoje záväzky voči vám. Pri výbere poisťovne i produktu sa môžete obrátiť na hodnotenia nezávislých analytických agentúr.

Účel poistky
Podľa slov Lucie Minárikovej z poisťovne Kontinuita je pre klienta dôležité uvedomiť si, čo chce poistením vyriešiť - či zabezpečiť rodinu pre prípad, že by sa mu niečo stalo, alebo vykryť prípadný výpadok príjmu počas nepredvídanej dlhšej choroby či úrazu. Cieľom môže byť i šetrenie na dôchodok či dokonca výhodná investícia. Všetko samozrejme závisí od jeho príjmu, koľko je na poistenie ochotný vynaložiť.

Z čoho vyberať
Existuje niekoľko druhov životného poistenia, no ak sa ho rozhodnete uzavrieť, vybrať si budete môcť až z jeho tristo variantov. Základným druhom je rizikové životné poistenie. Celá výška poistenia v tomto prípade slúži na krytie rizika. Poistnou udalosťou je v tomto prípade akákoľvek smrť klienta spôsobená úrazom, starobou či chorobou. Je vhodné pre všetkých, ktorí potrebujú ručiť životným poistením v prospech banky v prípade hypotéky či iného úveru. Ak chcete dlhodobo zhodnocovať peniaze, siahnite po investičnom životnom poistení, ktoré vám môže priniesť vyššie výnosy investovaním do peňažných fondov, ale pri podstúpení určitého rizika. Poistnou udalosťou je i v tomto prípade smrť.

Kapitálová poistka
Ide o sporivo-poistný produkt, ktorý na rozdiel od investičného poistenia garantuje presnú sumu, ktorú poisťovňa vyplatí. V kapitálovej poistke je poistnou udalosťou dožitie sa určenej doby alebo smrť. Maximálna ani minimálna poistná suma nie je určená, môžete si ju vybrať. Platiť možno ročne, polročne, štvrťročne alebo jednorazovo.

Pripoistenie
Ku kapitálovému životnému poisteniu sa môžete pripoistiť. Vtedy sa do poistky zahrnú riziká, ktoré základná zmluva neobsahovala. Pripoistenia môžu byť rôzne - v prípade smrti následkom úrazu, kritických chorôb, pripoistenie oslobodenia od platenia či dočasného dôchodku v prípade invalidity.

Poistku nerušte
Ako klient máte právo poistnú zmluvu zrušiť, nech je dôvodom čokoľvek. Mali by ste však vedieť, že výhody zo životného poistenia pocítite len vtedy, ak zmluvu z časového i z hľadiska podmienok dodržíte. Existujú možnosti, ako zmluvu skrátiť či znížiť. Určite vám odporúčame skôr redukciu poistenia, ako jeho úplné zrušenie. To však môžete urobiť až po minimálne dvoch rokoch od jeho uzavretia.


Postup pri uzavretí životného poistenia
- porovnanie poistných produktov viacerých poisťovní
- výber vhodnej poisťovne
- určenie rizík, ktoré má budúca poistka zahŕňať
- po porade s poistným agentom určiť výšku poistného
- výber vhodných pripoistení
- samotný podpis zmluvy o životnom poistení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu