Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V bankovom sektore pracovalo na konci septembra 21 050 ľudí

BRATISLAVA - V bankovom sektore pracovalo ku koncu septembra tohto roka 21 050 pracovníkov, čo je o 305 viac ako ku koncu júna. Národná banka Slovenska (NBS) zamestnávala na konci deviateho mesiaca 1 169 pracovníkov, zvyšných 19 881 pracovalo v komerčnej bankovej sfére.

V bankách so zahraničnou majetkovou účasťou našlo uplatnenie 17 594 pracovníkov, ďalších 771 zamestnancov bolo v bankách bez zahraničnej majetkovej účasti a 1 516 ľudí pracovalo v pobočkách zahraničných bánk na Slovensku. Vyplýva to z údajov zverejnených NBS. Na slovenskom bankovom trhu aktívne vykonáva svoju činnosť 18 komerčných subjektov a päť pobočiek zahraničných bánk. Od septembra vykonáva na Slovensku svoju činnosť aj portugalské zastúpenie Banco Mais. Bankový sektor evidoval na konci deviateho mesiaca na celom Slovensku spolu 661 pobočiek, pričom najviac sa na tomto počte podieľala Slovenská sporiteľňa, ktorá mala otvorených 157 pobočiek. Najväčšie rozmiestnenie bankových pobočiek bolo v Bratislavskom kraji s počtom 149 pobočiek. Ostatné kraje evidovali na konci septembra menej ako 100 pobočiek.

Základné imanie bánk a pobočiek zahraničných bánk ku koncu deviateho mesiaca predstavovalo 44,366 mld. Sk, z čoho výška zahraničného kapitálu bola v sume 39,723 mld. Sk a zvyšok tvoril slovenský kapitál. Banky bez zahraničnej majetkovej účasti sú iba dve, a to Poštová banka a Slovenská záručná a rozvojová banka. Z teritoriálneho hľadiska malo ku koncu septembra tohto roka podľa NBS najväčší podiel na zahraničnom základnom kapitáli Rakúsko s 15,681 mld. Sk a za ním Luxembursko s 12,528 mld. Sk. Výrazný pokles podielu slovenského kapitálu a prílev zahraničného kapitálu súvisí s reštrukturalizáciou a privatizáciou slovenského bankového sektora, a to najmä v roku 2001. Z najväčších slovenských bánk to boli vtedy VÚB banka a Slovenská sporiteľňa.

Ako vyplýva z informácií zverejnených komerčnými bankami, na Slovensku dosiahli za deväť mesiacov tohto roka hrubý zisk v objeme 13,149 mld. Sk. Zo všetkých bánk a pobočiek zahraničných bánk pôsobiacich na slovenskom trhu dosiahlo 21 bankových domov zisk pred zdanením na úrovni 13,151 mld. Sk. Tento zisk však znížila strata pobočky HSBC Bank plc o 2,01 mil. Sk, avšak pobočka na Slovensku pôsobí len od polovice júna tohto roka. V medziročnom porovnaní komerčné banky na Slovensku zvýšili hrubý zisk o 1,395 mld. Sk, a to aj napriek tomu, že sedem bánk evidovalo medziročný pokles zisku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu