Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

SAD Zvolen má záujem o MHD v Banskej Bystrici

BANSKÁ BYSTRICA - Väčší rozsah výkonov, zavedenie nových liniek, zjednodušenie tarifných podmienok, rozšírenie zliav či zachovanie cien cestovného minimálne v budúcom roku obsahuje ponuka Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen, ktorú predložila v súťaži na prevádzkovanie mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Banskej Bystrici.

Dopravný riaditeľ SAD Zvolen Milan Chabada na tlačovej besede v pondelok ďalej informoval, že v prípade víťazstva investuje ich spoločnosť do radikálnej obnovy vozového parku pre banskobystrickú MHD v budúcom roku 250 mil. Sk. "Jednorazovou kúpou 50 nových autobusov by sa znížil priemerný vek vozového parku na 2,55 rokov. Ponúkame tiež odkúpenie 35 autobusov, ktoré v súčasnosti vlastní mesto," povedal Chabada.

Vo svojej ponuke ale SAD Zvolen počíta s úplným nahradením drahšej trolejbusovej dopravy autobusmi. V prípade zachovania trolejbusov by spoločnosť podľa Chabadu mohla kúpiť len 33 nových autobusov a priemerný vek vozového parku by sa znížil na 3,73 roka. "Pri nezvyšovaní cestovného a pri tejto dotácii by sa musel ďalej redukovať rozsah dopravy, aby sa trolejbusová doprava zachovala," dodal Chabada s tým, že aj dlhodobejšie nezvyšovanie cestovného je SAD Zvolen schopná garantovať len pri variante úplnej autobusovej dopravy.

Banská Bystrica vyhlásila verejnú súťaž na prevádzkovateľa MHD v septembri tohto roka, ponuky mohli záujemcovia predkladať do konca októbra. Okrem SAD Zvolen, ktorá prevádzkuje MHD vo Zvolene a v Žiari nad Hronom, sa o prevádzku MHD v Banskej Bystrici od budúceho roka uchádza aj jej súčasný prevádzkovateľ, ktorým je SAD-Banskobystrická dopravná spoločnosť. Tá o svojej ponuke verejnosť zatiaľ neinformovala.

Vyhlásenie výsledkov je naplánované na utorok 15. novembra, rokovania mesta s víťazom o zmluve by sa mali skončiť do 30. novembra, kedy by sa mal vyhlásiť nový prevádzkovateľ. Medzi podmienkami pre budúceho prevádzkovateľa MHD je akceptovanie cestovného poriadku navrhnutého mestom, maximálna výška úhrady strát za výkony vo verejnom záujme 40 mil. Sk ročne či prenájom autobusov a trolejbusov v majetku mesta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu