Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vláda: Neefektívnosť Sociálnej poisťovne zvýši deficit VS o 3 mld. Sk

Sociálna poisťovňa
Sociálna poisťovňa

BRATISLAVA - Nedostatočne efektívne hospodárenie Sociálnej poisťovne (SP) navýši tohtoročný deficit verejnej správy (VS) oproti rozpočtovanej úrovni približne o 3 mld. Sk. Uviedol to v pondelok po Porade ekonomických ministrov (PEM) v súvislosti so Správou o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií v treťom štvrťroku, ktorú PEM odporučila vláde schváliť, minister financií Ivan Mikloš.

Rezort financií pritom v správe predpokladá, že tohtoročné hospodárenie SP bude oproti schválenému rozpočtu poisťovne horšie o 7 mld. Sk. Z tejto sumy predstavujú podľa Mikloša približne 4 mld. Sk objektívne výdavky súvisiace s novelizáciami zákona o sociálnom poistení. "Zvyšný výpadok je spôsobený nedostatočne efektívnou činnosťou Sociálnej poisťovne," dodal Mikloš.

Zhoršené hospodárenie SP mohlo byť pritom podľa neho ešte vyššie, zabránil tomu však lepší, ako očakávaný rast zamestnanosti a hospodárstva ako celku. "Ak by nebol taký vysoký rast ekonomiky a zamestnanosti a Sociálna poisťovňa by hospodárila tak ako hospodári, potom by bol jej deficit až 10 mld. Sk," dodal minister.

Ako pokračoval, rezort financií pritom už dlhodobo poukazuje na horšie hospodárenie SP, ako predpokladajú samotné rozpočty tejto inštitúcie. "Som veľmi rád, že nová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny začala v tejto otázke už aktívne konať, aby sa konečne dospelo k náprave," uzavrel minister Mikloš.

Hospodárenie SP sa tak v tomto roku považuje podľa správy rezortu financií za najnegatívnejší faktor hospodárenia verejnej správy v tomto roku. Na druhej strane však stojí lepší výber daní, úspory v súvislosti so správou štátneho dlhu spôsobené najmä nižšími úrokovými sadzbami či fungovaním Štátnej pokladnice.

Na základe týchto faktorov rezort financií predpokladá celkový deficit hospodárenia verejnej správy v tomto roku na úrovni 3,34 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo by znamenalo výsledok o 0,06 percentuálneho bodu nižší ako predpokladal rozpočet na rok 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu