Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Spoločnosť CME získala kontrolný podiel v TV Markíza (3)

BRATISLAVA - Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME) získala kontrolný podiel v TV Markíza za 28,7 mil. USD. Ako CME ďalej uviedla v tlačovej správe, uzavrela dohodu s tromi slovenskými subjektmi, na základe ktorej zvýši svoj vlastnícky podiel v TV Markíza zo 70 % na 80 %.

CME zvýšila svoj podiel na hlasovacích právach v spoločnosti Markíza - Slovakia, s.r.o. Blatné, ktorá je držiteľom vysielacej licencie, z 34 % na 80 %. Zároveň tak zvýšila svoj podiel na hlasovacích právach v spoločnosti STS, s.r.o. Blatné, ktorá slovenskú televíznu stanicu prevádzkuje, zo 49 % na takmer 90 %.

Dvaja z troch doterajších slovenských spolumajiteľov spoločnosti Markíza - Slovakia, s.r.o. Blatné, ktorá je držiteľom vysielacej licencie, zostanú vo firme naďalej kapitálovo angažovaní. Ako ďalej oficiálne potvrdila CME, spoluvlastníkmi zostanú Ján Kováčik a Milan Fiľo. Zo zoznamu spolumajiteľov tak pravdepodobne vypadne František Vizváry. "Na margo diania v TV Markíza môžem povedať - áno, účastníkom tejto transakcie, ktorá v plnej miere uspokojila všetky dotknuté strany, bol aj Pavol Rusko, a jej výsledkom je, že spoločnosť CME sa stala vlastníkom 80-percentného podielu v Markíze," uviedol pre agentúru SITA poradca exministra hospodárstva Pavla Ruska Maroš Havran.

"Sme radi, že máme možnosť navýšiť investície v SR a že sme získali kontrolu nad TV Markíza predtým, ako bude licenčná rada na budúci rok rozhodovať o obnove licencie na televízne vysielanie," konštatuje CME. Tá zaplatí za podiely v dvoch splátkach. Prvú vo výške zhruba 23,8 mil. USD má zaplatiť pri ukončení transakcie a zhruba 4,9 mil. USD má splatiť do 31. mája budúceho roka. Výška druhej splátky bude závisieť od podmienok ukončenia transakcie, resp. od presnej výšky prvej splátky. Transakcia by mala byť ukončená do konca tohto roka, podlieha však ešte súhlasu Protimonopolného úradu SR (PMÚ).

V spoločnosti STS Blatné je podľa Obchodného registra 51-percentným vlastníkom Markíza - Slovakia, s.r.o. Blatné, ktorá vlastní licenciu na televízne vysielanie, 49-percentný podiel v STS ovláda CME Media Enterprises B.V. Päťdesiatpercentný podiel vo firme Markíza - Slovakia drží podľa Obchodného registra A.R.J., a.s., 34 % má CME Media Enterprises B.V. a 16 % ovláda Media Invest, s.r.o. Vo firme A.R.J. sú podľa výpisu z Obchodného registra členmi predstavenstva Ján Kováčik, Milan Fiľo a František Vizváry. Jediným vlastníkom firmy Media Invest je podľa Obchodného registra Ján Kováčik.

CME pôsobí v regióne strednej a východnej Európy v ČR, kde drží podiely v televíziách Nova a Galaxie Sport. V Rumunsku sa angažuje prostredníctvom staníc Pro TV, Acasa a PRO Cinema, v Chorvátsku je to Nova TV, v Slovinsku POP TV a Kanal A a na Ukrajine Studio 1+1.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu