Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri výbere úveru pozerajte na svoje finančné možnosti

Pri rozhodovaní o pôžičke si dobre zrátajte svoje príjmy a výdavky, aby ste si zvolili správnu výšku úveru.
Pri rozhodovaní o pôžičke si dobre zrátajte svoje príjmy a výdavky, aby ste si zvolili správnu výšku úveru.

Na finančnom trhu pôsobí množstvo bankových, lízingových či úverových spoločností poskytujúcich pôžičky. Záleží na tom, na aký účel ich klient potrebuje, ako dlho a v akej výške ich chce splácať. Poradíme vám, na čo sa pri ich výbere zamerať.

Každý typ úveru má svoje výhody aj nevýhody, preto je dôležité zistiť si o nich čo možno najviac a podľa toho sa rozhodnúť. Dôležité je vybrať si tak, aby sa príliš nenabúral váš rodinný rozpočet a zároveň ste na úrokoch nezaplatili viac, ako je potrebné.

Ako si správne vybrať
„Pri vyberaní úveru sa treba pozrieť na výšku mesačnej splátky, ktorú si môžete dovoliť splácať, výšku pôžičky, dĺžku jej splácania a na čo chcete peniaze použiť. Nemenej dôležitú úlohu zohrávajú možnosti splácania a zabezpečenia,“ vysvetľuje Alena Walterová zo Všeobecnej úverovej banky. A ďalej pokračuje: „Vo všeobecnosti platí: čím dlhšie sa úver spláca, tým viac sa preplatí. Pri vyšších sumách je však splácanie výhodnejšie rozložiť na dlhšie obdobie.“

Čo treba v banke předložit
Pri schvaľovaní pôžičky si banka overuje niekoľko vecí. Predovšetkým musí žiadateľ predložiť občiansky preukaz a ďalší z dokladov potvrdzujúci jeho totožnosť. Ak nie je klientom banky, v ktorej o úver žiada, potrebný je i doklad o adrese. K ďalším dokumentom patria doklady potvrdzujúce jeho príjem v závislosti od toho, či ide o zamestnanca, podnikateľa, alebo živnostníka. Podľa vybraného úveru sa predkladajú ďalšie údaje súvisiace so zabezpečením úveru. Podľa A. Walterovej sa týmto spôsobom odhaľujú podvody, keď niekto cudzí na základe falošného preukazu totožnosti žiada o úver a banka si následne vymáha svoje záväzky od klienta, ktorý o tom ani netuší.

NIEKTORÉ TYPY ÚVEROV

Spotrebný úver - účelové a bezúčelové spotrebné úvery ponúkajú najširšie možnosti financovania so splatnosťou od 12 mesiacov. Najvýhodnejší vám poskytne banka, do ktorej chodí pravidelný príjem.

Hypotekárny úver - týmto spôsobom sa dá financovať kúpa, výstavba a rekonštrukcia nehnuteľnosti za výhodných podmienok. Jeho maximálna výška závisí od hodnoty nehnuteľnosti.

Povolené prečerpanie účtu - k osobnému účtu môže byť ponúknutá možnosť ísť do mínusu a minúť viac, ako tam v skutočnosti je. Pôžička sa môže čerpať buď výberom v hotovosti, bezhotovostným prevodom, alebo úhradami v platobných termináloch. Úroky sa platia iba za prečerpanú sumu.

Kreditná karta - jeden z najrýchlejších spôsobov, ako sa dostať k peniazom. Výhodou je možnosť bezúročného splatenia do 40 dní. Úroky sa platia po uplynutí 40 dní až do celkového splatenia pôžičky. Úver sa pravidelne obnovuje v prípade, že celá dlžná suma sa spláca v stanovenom termíne.

Hotovostná pôžička - ide o najdrahšiu možnosť získania hotovosti. Plusom je, že peniaze dostanete do 24 hodín priamo domov, mínusom nevýhodný úver, za ktorý môžete zaplatiť aj viac ako 100 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu