Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Hurikány spomalili ekonomický rast USA, tvrdia analytici

WASHINGTON - Rast hrubého domáceho produktu (HDP) by v USA mohol v treťom kvartáli spomaliť v dôsledku škôd spôsobených hurikánmi až o 1 percentuálny bod.

"Existujú rôzne odhady dopadu hurikánov na hospodársky rast za kvartál. Odhady analytikov z Rady ekonomických poradcov (CEA) sa pohybujú medzi pol až jedným percentuálnym bodom," uviedol vládny analytik Ben Bernanke. Napriek rozsiahlym škodám spôsobeným hurikánmi Katrina a Rita, ktoré v treťom štvrťroku postihli juh USA, Bernanke neočakáva, že by sa krajina mala dostať do recesie. "Spotrebiteľské výdavky zostali vysoké, tvorba príjmov a nových pracovných miest sú na dobrej úrovni," povedal.

V druhom kvartáli dosiahol medziročný hospodársky rast USA 3,3 %. Spomalil tak z 3,8 % za prvý kvartál najmä kvôli zníženiu spotrebiteľských výdavkov a miernemu rastu zásob. Bernanke očakáva vo štvrtom kvartáli opätovné zrýchlenie rastu americkej ekonomiky. K rastu hospodárskej aktivity a tvorbe nových pracovných miest by mali aj prispieť práce na obnove území postihnutých hurikánmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu