Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kabinet schválil kompenzácie pre sociálne odkázaných ľudí

BRATISLAVA - Okruh osôb so zdravotným postihnutím, ktoré majú nárok na príspevok na kompenzáciu výdavkov pri prevádzke osobného motorového vozidla, by sa mal od novembra tohto roka rozšíriť aj na zdravotne postihnutých živnostníkov.

Ako na tlačovej besede informoval minister práce a sociálnych vecí Ľudovít Kaník, takéto opatrenie na kompenzáciu rastúcich výdavkov domácností na energie schválila vláda. Príspevok na kompenzáciu výdavkov pri prevádzke osobného motorového vozidla pre zdravotne postihnutých občanov by sa mal pritom zvýšiť zo 700 Sk na 900 Sk mesačne.

Kabinet podľa ministra práce a sociálnych vecí tiež schválil zvýšenie príspevku na bývanie o 230 Sk. Sociálne odkázaný jednotlivec by tak mal dostávať túto dávku v sume 1 360 Sk a rodiny v hmotnej núdzi vo výške 2 150 Sk. Tieto opatrenia majú zmierniť negatívne dopady rastu cien plynu a pohonných hmôt na ľudí v hmotnej núdzi a zdravotne postihnutých občanov.

Zvýšenie príspevku na bývanie a kompenzačného príspevku pre ťažko zdravotne postihnutých plánuje rezort včleniť do návrhu novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, a to formou poslaneckého návrhu. Túto novelu by mali poslanci definitívne schváliť už na najbližšej schôdzi Národnej rady SR, čo umožní, aby oba príspevky vzrástli už od novembra tohto roka. "Je to však podmienené tým, že parlament bude rokovať," dodal minister práce a sociálnych vecí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu