Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Plyn bude drahší! Získajte lacnejšie teplo

Náklady na kúrenie môžte znížiť aj zateplením domu.
Náklady na kúrenie môžte znížiť aj zateplením domu.

BRATISLAVA - Cena plynu od októbra vzrastie v priemere o 20,31 percenta! V nadväznosti na to požiadalo 101 teplární, ktoré plyn menia na teplo v bytoch, o zdraženie na úroveň 110 percent doterajšieho stavu. To znamená, že v bytoch stúpne cena tepla o dve stovky mesačne a ešte 25 korún treba pripočítať na vrub spotreby sporáka. Rodinné domy musia v rozpočte hľadať ďalších asi 600 korún na kúrenie navyše. Preto vyvstáva otázka: Čo môžeme spraviť, aby sme znížili náklady na teplo?

Najjednoduchšie rozhodovanie majú majitelia rodinných domov. Ak máte dostatočnú finančnú rezervu, oplatí sa zatepliť a zrekonštruovať vykurovací systém.

Plyn a drevo
Veľa ľudí, najmä v obciach, si aj po plynofikácii nechalo staré kotly na tuhé palivo a paralelne s nimi zapojilo plynové. Dnes sa vracajú k vykurovaniu drevom, ktoré je podstatne lacnejšie (približne 1 980 Sk/t). Má však nevýhody - treba ho z lesa doviezť, narezať na potrebnú dĺžku, niekde ho skladovať a pravidelne ním prikladať. O hustom dyme, ktorý štípe v očiach a popole, nehovoriac. Lepším riešením sú novacie kotly, ktoré vyrábajú z dreva drevoplyn - cena takéhoto je v porovnaní s cenou plynu približne polovičná. Do splynovacieho kotla stačí naložiť jeden až dvakrát denne, pričom množstvo vzniknutého popola je minimálne.

Nie je to jednoduché
Odpoveď na otázku, či prejsť späť na vykurovanie drevom, nie je jednoduchá. Monika Sulíková z Energetického centra Bratislava pridáva ešte niekoľko argumentov, ktoré treba pred takouto zmenou zvážiť: ,,Všetko závisí od regiónu. Ak bývate blízko lesa, je predpoklad, že drevo budete mať za podstatne nižšiu cenu ako obyvateľ Bratislavy. Tomu sa totiž výrazne prejavia v cene dreva dopravné náklady spojené s jeho prepravou. Je potrebné zistiť, za akú cenu viete drevo dostať do vášho kotla, a potom si to porovnať s palivom, ktoré v súčasnosti používate." Zvážiť môžete aj iné alternatívy, ako napr. tepelné čerpadlo či solárny systém.

Najdrahšia je elektrina
Drevo je najlacnejším zdrojom tepla. V závese za ním sú drevené brikety a pelety, ktoré sa vyrábajú lisovaním odpadu z drevovýroby. Kotly na pelety sú vďaka automatickému plneniu komfortnejšie. Potom nasleduje uhlie, ktoré je svojou cenou kdesi v polovici medzi drevom a zemným plynom. Jednoznačne najdrahším spôsobom vykurovania je, aj napriek nárastu cien plynu, elektrina - až trojnásobne prekonáva vykurovanie drevom.

Rozvody a radiátory
Moderné kotly s núteným obehom vody majú v porovnaní so starými väčšiu účinnosť. Rovnako sú na tom aj doskové radiátory, ktoré sa uspokoja s menším množstvom vody. Z toho vyplýva, že pri rekonštrukcii kúrenia stačí použiť rúrky s menším priemerom. Tým zase zmenšíte množstvo vody v systéme. Každý takýto zásah do treba, , konzultovať s projektantom .

Chladné jesenné večery
Počas jesenných dní teplota dosahuje okolo 20 stupňov Celzia, no po zotmení sa výrazne ochladí. Aj v dome nastúpi chlad, no ešte sa neoplatí spúšťať celý systém . V takomto prípade ajú výhodu tie domy, v ktorých je kozub. Napriek tomu, že z energetického hľadiska nie je žiadnym ternom, práve počas chladných jesenných večerov stačí vykúriť obývačku.

Ako ušetriť
- dom zateplite, staré okná vymeňte. V konečnom dôsledku získate úspory na úrovni 40 percent. Nie vždy sa to však dá; takáto investícia sa vráti najskôr o desať rokov,
- zvýšte vlhkosť v byte - pocit tepelnej pohody sa pri relatívnej vlhkosti 30 percent dostavuje pri teplote 23 stupňov. Keď vlhkosť vzrastie na 60 percent, cítite sa príjemne pri 21 OC,
- vetrajte niekoľkokrát denne otvorením okien na pár minút dokorán. Vzduch sa vymení rýchlejšie, ale unikne menej ako pri stále otvorenej ,,vetračke",
- a noc sťahujte rolety, alebo zastierajte žalúzie. Záclony by nemali presahovať na radiátor,
- oblečte sa. Je to jednoduché riešenie v prípade, že je chladno. Každý stupeň navyše znamená nárast spotreby energie o 6 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu