Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MF: Ministerstvu vnútra odporúča zvýšiť poplatky za vydávanie dokladov

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) odporúča ministerstvu vnútra (MV) zvýšiť poplatky za vydávanie niektorých druhov dokladov.

Podľa rezortu financií totiž vydávanie občianskeho a vodičského preukazu stojí od roku 2000 sto korún, čo ani zďaleka nepokrýva výrazne sa zvyšujúce rozpočtové náklady na tieto činnosti. "Zvýšením poplatkov napríklad na 300 korún je možné zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu o takmer 300 miliónov korún," uvádza sa v stanovisku ministerstva financií, ktoré poskytol agentúre SITA hovorca rezortu Peter Papánek. Podľa MF je toto jeden z príkladov, keď rezorty síce uznávajú opodstatnenosť prijatia nepopulárnych krokov, ale neustále odkladajú ich navrhnutie, čím vznikajú negatívne dopady na štátny rozpočet.

V rezorte vnútra podľa ministerstva financií existujú významné vnútorné rezervy a to napríklad v oblasti zamestnanosti. "Na krajských úradoch pracuje 3548 ľudí, čo nezodpovedá ich kompetenciám po decentralizácii. Sekcia verejnej správy má 195 zamestnancov, čo je do konca o deväť viac ako v roku 2002, teda pred decentralizáciou," tvrdí ministerstvo financií. Neadekvátna je podľa tohto rezortu aj zamestnanosť na Úrade civilnej ochrany, kde pracuje 388 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu