Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Takmer dve tretiny ponúk práce vyžadujú cudzí jazyk

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nájsť si prácu bez znalosti cudzieho jazyka nie je na Slovensku jednoduché. Angličtinu, nemčinu alebo iný cudzí jazyk vyžadujú pri pracovných ponukách v poslednom čase takmer dve tretiny zamestnávateľov, informoval dnes pracovný portál Profesia.sk.

Približne rovnaké percento ľudí hľadajúcich zamestnanie však podľa zaslaných životopisov niektorý z cudzích jazykov ovláda.

"V prvom polroku vyžadovali zamestnávatelia znalosť ľubovoľného cudzieho jazyka v 62 percentách pracovných ponúk. Najžiadanejším jazykom zo strany firiem bola jednoznačne angličtina," uviedla mediálna manažérka portálu Lucia Burianová. Angličtinu vyžadovalo na stránkach portálu 56 percent zamestnávateľov, nemčina bola potrebná pri 16 percentách pracovných miest.

Na Slovensku však podľa portálu ľudia ovládajú cudzie jazyky vo väčšej miere ako požadujú firmy. Znalosť angličtiny uviedlo vo svojom životopise 66 percent ľudí, po nemecky sa údajne dohovorí 48 percent záujemcov o zamestnanie.

Z údajov pracovných portálov Profesia.sk, Profesia.cz a Workania.hu vyplýva, že oproti Maďarom a Čechom ovláda cudzie jazyky väčšie percento slovenských uchádzačov o zamestnanie. Napríklad znalosť angličtiny uviedlo 57 percent Čechov a 47 percent Maďarov. Podobná je aj situácia v znalosti nemeckého jazyka, ktorý si uviedlo v životopisoch 41 percent českých a iba 28 percent maďarských nezamestnaných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu