Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tripartita rokovala o Zákonníku práce, návrhy sú protichodné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zástupcovia vlády, odborov a zamestnávateľov dnes začali rokovať o zmenách v Zákonníku práce. Kým zamestnávatelia navrhujú spružnenie pracovného času, odborári chcú skrátiť týždenný pracovný čas.

Zhoda zatiaľ takisto nie je ani na predĺžení skúšobnej doby či spojení výpovednej doby a odstupného. Vláda svoj návrh ešte nepredstavila, plánuje tak urobiť do polovice novembra.
    
"Tie návrhy sú do značnej miery protirečivé, to treba priznať,"
povedal novinárom po skončení rokovania tripartity minister práce Jozef Mihál (SaS). Odborári napríklad žiadajú okrem skrátenia pracovného času zníženie počtu nadčasov. Nesúhlasia ani so znižovaním nárokov na odstupné. "Zákonník práce chráni tých slabších, a to sú zamestnanci a vytvára stabilitu v tomto smere. Ak sa poruší, tak nastane tu nestabilita a budú veľké sociálne nepokoje," vyhlásil pred novinármi predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.
    
Naopak zamestnávatelia chcú presadiť viac nadčasov, predĺženie skúšobnej lehoty, zrušenie minimálnej mzdy, skrátenie výpovednej doby či zvoľnenie podmienok zamestnávania na dobu určitú. Navrhujú tiež zrušenie súbehu výpovednej doby a odstupného. To navrhla aj vláda vo svojom programovom vyhlásení.
    
Navrhované opatrenia podľa zamestnávateľov prispejú k tvorbe nových pracovných miest. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) presadzuje skrátenie Zákonníka práce. "Čo najväčšia časť so zákonníka by mala byť ponechaná na individuálnej dohode a takisto kolektívne vyjednávanie by nemalo byť špeciálne ukotvené v Zákonníku práce a mnohé ustanovenia by mali byť riešené v rámci kolektívneho vyjednávania na podnikovej úrovni," poznamenal tajomník RÚZ Martin Hošták.
    
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení podľa viceprezidenta Rastislava Machunku chce zjednodušiť prepúšťanie zamestnancov. "Čím jednoduchšie a lacnejšie dokážeme zamestnanca prepustiť, tak tým jednoduchšie a ochotnejšie ho budeme schopní aj prijať, a vytvoriť tak nové pracovné miesta," dodal. Rokovania o konečnej podobe Zákonníka práce budú pokračovať v najbližších týždňoch.
    
Zákonník práce prešiel rozsiahlou novelizáciou naposledy za predchádzajúcej vlády. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) presadil posilnenie postavenia zamestnancov a odborov na úkor podnikateľov. Rozsiahla novela napríklad obmedzila opakované uzatváranie pracovného pomeru na dobu určitú, podnikom tiež uložila povinnosť preplácať zamestnancom voľno na výkon funkcie odborára alebo člena zamestnaneckej rady.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu