Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Čadci vyrobia 8 miliónov vianočných ozdôb, 97 pct na vývoz

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ČADCA - Výrobné družstvo Okrasa Čadca dodá tento rok na trh asi osem miliónov kusov sklenených vianočných ozdôb. Jednému z najväčších producentov vianočných gulí na Slovensku by sa tak napriek lacnejšej konkurencii z Ázie malo podariť udržať výrobu minimálne na úrovni z minulého roka.

Povedala to šéfka družstva Anna Ostružiarová. Okrasa podľa nej vyváža do zahraničia približne 97 percent výrobkov, medzi najväčších odberateľov patria západoeurópske krajiny.

"Produkcia oproti minulému roku nepoklesne, možno dokonca dôjde k miernemu zvýšeniu. Samozrejme, konkurencia z Ázie zostáva naďalej problémom," poznamenala Ostružiarová.

Ozdoby z Ázie sú na rozdiel od kysuckých produktov podľa nej vyrábané strojovo a z menej kvalitných materiálov. Aj preto môžu konkurenti Okrasy ponúkať svoje produkty lacnejšie. Družstvo z Čadce sa zasa vraj snaží na trhu naďalej presadiť predovšetkým svojou kvalitou.

Kysucké sklené ozdoby sú vyhľadávané najmä zákazníkmi v Rakúsku, Nemecku, Británii, Holandsku, Švédsku ako aj v USA. "Záujem bol najmä o ozdoby zemitých farieb, tradične je záujem aj o klasiku napríklad v červenom prevedení," dodala Ostružiarová.

V družstve pracuje 160 ľudí, väčšinou ženy. Okrasu založili v roku 1954, aby sa vytvorili pracovné miesta pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva, najmä pre ženy v domácnosti a osoby so zmenenou pracovnou schopnosťou. Doplnkovým programom firmy je výroba krabíc a obalov z bielej lepenky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu