Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

WiMAX Telecom preinvestuje v SR minimálne 10 mil. eur

BRATISLAVA - Spoločnosť WiMAX Telecom Slovakia, s.r.o. Bratislava, jeden z držiteľov FWA licencie v pásme 3,5 GHz, preinvestuje počas prvej fázy výstavby siete na Slovensku približne 10 mil. eur, čo je približne 389 mil. Sk.

Na štvrtkovej tlačovej besede to uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Juraj Kočiško. Ako ďalej dodal, spoločnosť chce mať do polovice budúceho roka pokryté základňovými stanicami všetky krajské mestá. Dostupnosť siete by k tomuto termínu mala presiahnuť 20 % populácie SR. Ku koncu roka 2007 by mala dostupnosť siete WiMAX dosiahnuť 60 % populácie.

Ako uviedol zakladateľ a spoluvlastník WiMAX Telecom AG Dov Bar-Gera, firma sa chce orientovať nielen na segment malých a stredných podnikov, ale aj na koncových užívateľov. Podľa jeho slov penetrácia Slovenska vysokorýchlostným internetom je zatiaľ približne na úrovni 3 %. Toto číslo by malo podľa neho výrazne rásť a časom by malo pokrytie dosiahnuť úroveň podobnú v škandinávskych krajinách či Južnej Kórei.

"Cieľom spoločnosti nie je byť vždy lacnejší ako konkurencia, ale ponúkať služby s pridanou hodnotou," dodal Bar-Gera. Rakúsko-švajčiarske konzorcium WiMAX Telecom AG je nadnárodný telekomunikačný operátor. Po pilotnom projekte spúšťa v septembri komerčnú prevádzku siete WiMAX v Rakúsku. Na Slovensku má v súčasnosti spoločnosť jednu základňovú stanicu v Bratislave, ktorá slúži pre testovacie účely. V najbližších dvoch mesiacoch plánuje spoločnosť v Bratislave sprevádzkovať štyri základňové stanice.

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) je nová širokopásmová technológia, využívaná na širokopásmový prístup na internet a ďalšie služby dostupné cez Internet Protocol (IP). WiMAX podľa Bar-Geru prinesie rýchlosti porovnateľné s technológiou DSL pri nižších nákladoch na pripojenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu