Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Minimálna mzda stúpne od januára na 317 eur, rozhodla vláda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Minimálna mzda stúpne od januára o tri percentá na 317 eur. Vyplýva to z nariadenia, ktoré dnes schválila vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Zvýšenie najnižšieho zárobku zohľadňuje výlučne tempo minuloročného rastu priemerného platu v hospodárstve.

So zvýšením minimálnej mzdy, ktorú v minulosti poberalo jedno až dve percentá ľudí, nesúhlasili zamestnávatelia. Naopak, odbory vládou schválené tempo jej rastu podporovali. Firmy a zástupcovia zamestnancov sa na úprave minimálneho zárobku nedohodli, rovnako ako vlani preto o ňom rozhodol kabinet.

Určenie minimálnej mzdy je predmetom dlhoročných sporov medzi odborármi a zamestnávateľmi. Odbory v minulosti napríklad tvrdili, že jej zvyšovanie motivuje nezamestnaných, aby uprednostnili pred poberaním štátnych sociálnych dávok príjem v zamestnaní. Podnikatelia namietali, že nárast minimálneho platu prináša opačný efekt, pretože zamestnávateľom rastú náklady, čo môže viesť k prepúšťaniu.

Predchádzajúci kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zdvihol od začiatku tohto roku minimálny plat o 4,1 percenta na súčasných 307,7 eura.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu